Zene koje piju vino manje se goje

Žene koje piju vino u normalnim količinama imaju manji rizik od debljanja, objavili su američki naučnici nakon sprovedene studije.

Nakon istraživanja koje je trajalo 13 godina i u kojem je učestvovalo više od 19.000 žena, naučnici su objavili podatke koji sugerišu da se žene ne debljaju od vina, što je protivrečno brojnim dijetama koje tvrde da konzumiranje alhohola dovodi do debljanja.

Kalorije iz alkohola telo može koristiti na drugačiji način i u drugačijem obliku, kazali su lekari.

Smatra se da se alkohol razgrađuje u jetri koristeći različite metaboličke puteve kako bi se stvorila toplina, a ne mast.

Naučnica Lu Wang iz Bostona radila je studiju u kojoj je učestvovalo 19.220 zdravih žena, a blizu 38 posto njih su bile žene koje nikada ne piju.

Nakon 13 godina sprovođenja studije naučnici su obznanili podatke u kojima se navodi kako su na težini više dobile žene koje nisu nikako konzumirale alkohol.

Naime, ispostavilo se da su se žene koje su umereno pile crveno vino najmanje udebljale tokom 13-godišnjeg perioda istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu “Internal Medicine“, ali su naučnici istakli kako ipak ne mogu potvrditi da postoji jasna veza između konzumiranja alkohola i
debljanja.

2 Comments

 1. Svaka četvrta osoba na svetu, od kojih većina pripada mlađoj populaciji, veruje da je ženi mesto u kući, pokazalo je istraživanje koje su sproveli britanska novinska agencija Rojters i kompanija Ipsos za istraživanje tržišta sa sedištem u Parizu, objavljenom danas, uoči Dana žena.

 2. Blagodatima crnoga vina nema kraja. Najnovije istraživanje provedeno u Italiji otkrilo je da žene koje uživaju u crnome vinu imaju bolji seksualni život.

  Istraživanje je provedeno u Toskani, a znanstvenici su otkrili da jedna ili dvije čaše crnoga vina dnevno vodi do ispunjenog života u spavaćoj sobi.

  Stručnjaci sa Sveučilišta u Firenci ispitivali su 800 žena u dobi od 18 do 50 godina o njihovom seksualnom zadovoljstvu.
  Koristeći se indeksom ženske seksualne funkcionalnosti kojim se inače koriste liječnici u dijagnosticiranju seksualnoga zdravlja žena, otkriveno je da žene koje piju crno vino imaju bolji seksualni život od žena koje nikada ne piju.

  Stručnjaci su tijekom ispitivanja obratili pažnju na seksualno samopouzdanje žena, orgazme i zadovoljstvo. Žene koje piju dvije čaše crnoga vina došle su do rezultata od 27,3 boda, žene koje piju čašu dnevno do 25,9 bodova, a one koje ne piju 24,4 boda.

  ‘Povijesno gledajući, još je od antičke Grčke poznato da postoji snažna poveznica između vina i seksualnosti. Međutim, područje seksualne nefunkcionalnosti kod žena još nije dovoljno istraženo pa trebamo ići u tom smjeru’, istaknuo je dr. Nicola Mondaini, voditelj istraživanja.

  Zanimljivo je i da je tijekom istraživanja otkriveno da starije žene imaju ispunjeniji seksualni život od mlađih.

Leave a Comment