Šta je zajedničko kafi i seksu?

Kafa i seks- za mnoge su dva osnovna zadovoljstva koja ulepšavaju svakodnevicu i život im je bez njih nezamisliv. Ova dva užitka imaju i dosta toga zajedničkog: prva su stvar na koju pomislite kada se ujutro probudite i poslednja koju želite posle večere, a dobrodošla su poslatica i u popodnevnim satima

Šta je zajedničko kavi i seksu?

Upražnjavate li seks triput nedeljno, za čak pedeset posto smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara. Ispijate li pritom dvije šoljice kafe dnevno rizik od srčanog udara biće još manji.

Osim toga, i seks i kafa blagotvorno deluju na zdravstveno stanje, prvenstveno na zdravlje srca, a dobri su saveznici i kada je reč o telu.

Što je brži srčani puls, brže se i sagorevaju kalorije. Tokom seksa, kada smo uzbuđeni, puls sa 70 otkucaja u minuti u mirnom stanju, skoči na 150 otkucaja kada organizam sagori u proseku dvesta kalorija što je ekvivalent 15 minuta trčanja. Konzumira li se netom pre vežbanja, kafa će probuditi organizam i navesti vas da vežbate duze i da uložite više truda, a to opet znači da ćete sagoreti više kalorija.

Upražnjavate li seks triput nedeljno, za čak pedeset posto smanjujete rizik od srčanog i moždanog udara. Ispijate li pritom dve do četiri šoljice kafe dnevno rizik od srčanog udara biće još manji, a sastojci kafe zaštiti će vas i od ostalih bolesti srca.

Ipak, postoje i situacije u kojima ova pravila ne vrede. Puno kofeina i seksualne aktivnosti nisu dobrodošli kod ljudi s moždanom aneurizmom, odnosno abnormalnim proširanjem krvnih sudova što može dovesti do pucanja. Glavni uzrok aneurizme jeste povišen krvni pritisak. Zato u tom slučaju kofein treba izbegavati, a seks upražnjavati ređe.

Leave a Comment