Mirisna ulja za sveže lice

Kvalitetne i potpuno prirodne maske za lice možete napraviti bez mnogo truda i za malo novca.

Sve što vam je potrebno za maske iz kućne radinosti jesu sastojci koje sigurno već imate u frižideru ili kuhinji – jogurt, maslinovo ulje, banana, med, šoljica mlakog čaja od kamilice i eterično ulje lavande. Lavanda prija svim tipovima kože, neguje, umiruje i pomaže u opuštanju.
I ne zaboravite, pre nego što se upustite u ovaj mali ritual, prethodno obezbedite potpuni mir. Isključite televizor, radio, utišajte telefone i posvetite ovo vreme samo sebi i svom telu.
Umivanje čajem

Lice možete umiti čajem od kamilice, koji može da vam posluži i umesto tonika. Tufere umočite u čaj i nežnim, kružnim potezima očistite kožu lica. Za vreme uživanja u aromatičnim maskama, preostale kesice čaja iskoristite kao obloge za oči.

Maska za mešovitu i masnu kožu

Lavanda podstiče regulaciju sebuma, odnosno prirodne masnoće kože. Potpuno je nežna i blaga, pa je možete koristiti svakog drugog dana. Ova kombinacija sastojaka umiruje iritiranu kožu, upija suvišnu masnoću i neguje.
– kašičica kiselog mleka
– kap eteričnog ulja lavande
Sastojke promešajte i umasirajte na čisto lice. Nakon petnaestak minuta masku sperite mlakom vodom.

Maska za normalnu i suvu kožu

Ova hranljiva maska sadrži hranljive sastojke koji vraćaju hidrataciju ispošćenoj koži. Jogurt obezbeđuje vlažnost, maslinovo ulje je bogato esencijalnim kiselinama zaslužnim za zdravlje i obnavljanje ćelija, a lavanda reguliše proizvodnju prirodne masnoće kože (sebuma).
– kašičica jogurta
– kašičica maslinovog ulja
– kap eteričnog ulja lavande
– 2-3 kapi čaja od kamilice
Sve sastojke promešajte i umasirati na čisto lice, a nakon petnaestak minuta isperite mlakom vodom.

Maska za zrelu kožu

Mešavina hranjivih sastojaka koju ova maska sadrži prava je blagodet za zrelu kožu, sklonu borama.
– manja banana
– kašičica maslinovog ulja
– kašičica livadskog meda
– kap eteričnog ulja lavande
Sastojke pomešajte u glatku smesu i nanesite na čisto lice. Nakon dvadesetak minuta skinite vatom i isperite mlakom vodom. Kod izrazito izborane kože nakon maske je poželjno da nekoliko kapi čistog maslinovog ulja lagano utapkate.
Prirodna kozmetika vraća kožu u ravnotežu. Nakon redovne upotrebe, koža je svilenkasta, glatka i zdrava. Osim toga ovakvi mali, kućni rituali nas „teraju“ da odvojimo vreme za sebe, što je izuzetno važno za psihofizičko zdravlje i ravnotežu.
Mnoga savremena istraživanja govore o štetnosti konzervansa, emulgatora, mineralnih ulja i drugih naftnih derivata koji su neretko sastojci komercijalnih kozmetičkih proizvoda. Upravo iz tog razloga ove jednostavne i praktične maske su prava blagodet, a zaslužuju i naziv – potpuno prirodne kozmetike.


Savet plus:
Eterična ulja koja koristite za pripremanje maski moraju da imaju aromaterapijske kvalitete. Zato izbegavajte kupovine na uličnim tezgama, već ova ulja kupujte isključivo u specijalizovanim prodavnicama ili u apoteci.

(Izvor: Alo)