Medena voda, ljuti napitak, povrće i voće

pic Hrana je ključni sastojak svakog slavlja, pa i u novogodišnjoj noći. Puni tanjiri su centar svih proslava, i u skladu sa tim slavljenici se jednostavno opuste i uživaju u obilju hrane, ali i pića. A Nova godina bez sarmica, podvarka, prebranca, kisele čorbice, pečenja, ajvara, pihtija i drugih đakonija tradicionalne kuhinje, za većinu naših ljudi je nezamisliva. Praznici, u stvari, i nisu dani kada se razmišlja o skidanju suvišnih kilograma i izbegavanju nezdravog i masnog.

Šta o preobilnim trpezama u novogodišnjoj noći misle nutricionisti, objašnjava Jasmina Stojanović.

– U novogodišnjoj noći jedite i pijte, a narednog dana treba se vratiti normalnoj, odnosno pravilnoj ishrani. Razuman cilj uživanja u hrani i piću je da se zadrži postojeća telesna težina. A da bi došlo do njenog povećanja, ipak treba učestalo unositi prekomerne kalorije. Jedna noć tome ne može doprineti, pa ne treba paničiti, jer taj višak nije uvek masno tkivo. Zapravo, višak ugljenih hidrata taloži se u jetri kao glikogen, a on u sebi sadrži i vodu. Glikogen se lako troši iz jetre, te sa njim odlazi i višak vode. Međutim, masno tkivo se primećuje tek za sedam dana, pod pretpostavkom da se svakodnevno unose prekomerne količine hrane. Posle jednog dana prekomernog unosa hrane i tečnosti, pa makar to bila i novogodišnja noć, nikome se ništa neće dogoditi. Jedina posledica ovakvog neumerenog ponašanja može biti pojava osećaja težine u stomaku i mamurluka u glavi.

Kako da se ponašamo posle dugih prazničnih noći u kojima smo mnogo više jeli i popili?
– Posle neprospavane noći, doručak treba preskočiti. Dan treba započeti medenom vodom u koju treba iscediti sok od limuna. Medena voda se sprema tako što se u mlaku vodu razmute kašičica, dve meda i doda limunov sok. Med razmućen u vodi brzo se apsorbuje, daje organizmu hranljive materije, mozgu glikozu, a organima za varenje aktivne enzime. Ispijanjem tako pripremljene tečnosti, organizam će lakše svariti prekomeran unos ranije unete hrane. Ovde sledi i jedno malo upozorenje.
Ukoliko ste u novogodišnjoj noći pili vino, u medenu vodu ne treba cediti limun. Zato što limun povećava kiselost u želucu, čime se postiže kontraefekat od željenog. Nikako ne treba zaboraviti sveže voće, posle popijene medene vode. Zbog svojih specifičnih sastojaka, voće će učiniti da se odmah bolje osećate. Ali ga ne treba jesti nikako odmah posle obedovanja, već dva-tri sata posle ili pola sata pre obroka. S obzirom na to da većina jutro posle Nove godine prespava, bitno je šta će da se ruča. A ručak treba početi salatom od povrća, i to u svežem stanju. Iza toga treba pojesti supu ili čorbu, koja je takođe pripremljena od povrća, a zatim varivo, takođe od povrća. Varivo je najbolje pripremiti na pari ili ga izblanširati, pa pojesti sa parčetom mesa ili ribom, spremljenim na teflonu, roštilju ili u rerni.

A u ostatku dana?

– Popodnevne voćne užine, voćne salate, takođe treba da se nađu na meniju. Večeru, takođe, ne treba preskočiti, s tim što ona treba da se konzumira tri-četiri sata pre spavanja i da bude lako svarljiva. U svakom slučaju, treba voditi računa da se organizam ne budi i da se digestivni trakt ne opterećuje. U tom smislu najbolje je pojesti neki kompot ili složenu salatu od različitog povrća koje je skuvano na pari. Oni koji vole pomešane ukuse, mogu da pojedu i neku slano-slatku salatu. Već drugog prazničnog dana treba se vratiti uobičajenoj ishrani. Što se tiče drugih aktivnosti, vreme ne treba provoditi u zatvorenom prostoru, već treba izaći iz kuće i šetati što duže pokraj reke, u parku, odnosno svuda tamo gde se uspostavlja direktan kontakt sa prirodom. Odmah ćete osetiti da vam se vraća dobro raspoloženje, a da vas mamurluk polako napušta.

LJUTI NAPITAK

Za oslobađanje od toksina nakupljenih u organizmu od duvanskog dima, alkohola ili iz suvišne hrane, najbolji lek je ljuti napitak. Ljuto, inače, pomaže da se ubrza razmena materija, a ovaj napitak se sastoji od 150 grama soka od paradajza, 50 grama krastavaca, 50 grama klica (pšenična trava) i jedne feferon paprike. Svi sastojci se u mikseru izmiksaju i polako popiju.

ČORBA PROTIV MAMURLUKA

Sastojci: Tri krompira i dve šargarepe srednje veličine, jedna paprika, sveža ili iz turšije, so, maslinovo ulje, aleva paprika, biber.
Priprema: U šerpu se sipa pola litra vode i stavi na šporet da provri. Dobro opran i oljušten krompir iseče se na kocke i stavi u provrelu vodu da se kuva u poklopljenoj šerpi. Šargarepa, takođe oprana pod mlazom hladne vode, oljuštena i ponovo oprana se izrenda. U tanjire za posluživanje ona se servira tako sveža. Oprana paprika isečena na kolutove takođe se servira sveža u tanjire. Začini se dodaju po izboru i po kašičica maslinovog ulja. Na kraju se dodaje skuvan krompir, a u vodu od krompira doda se očišćen i opran usitnjen beli luk, so, aleva paprika, i ostavi da voda vri pet minuta. Tako spremljenu supu sipati preko pripremljenog povrća. Služiti toplo sa sveže opranim isečenim peršunovim listom.

Izvor: Novosti

Leave a Comment