Kako izabrati najbolje

Najbolje stvari je uvek lako pronaći ako znate gde i šta da tražite.

Evo vašeg vodiča.

image

Možda ćete se iznenaditi, ali kada je hrana u pitanju, ono najlepše nije uvek i najbolje. Nesavršenost može biti i te kako privlačna, skrivajući u sebi sočne ukuse i hranljivost. • Previše supermarketa prodaje robu za koju ste i verovatno sami primetili da odlično izgleda, a da pri tom nema očekivani ukus. Sasvim je normalno da želite od vašeg voća da bude prirodno sočno, da bude prava prirodna lepotica, a ne plastificirana porno zvezda. • Zaposlite svoja čula. Izgled: Najprirodniji primerci voća i povrća su najčešće oni najrobusnijeg i najnepravilnijeg izgleda. Dodir: Tvrto, čvrsto voće i povrće za zategnutom kožicom i svežinom u dobrom stanju. Miris: Kod pojedinih vrsta voće svežina se prosto može osetiti u vazduhu. • U nastavku ćete pronaći pregršt korisnih saveta kako da odaberete i kupite najbolje.

Paradajz

Izaberite one koji su teži i sa intenzivnijim bojama, bez površinskih oštećenja poput ispucalosti, tamnih ili mekanih delova. Takođe bi trebalo da budu i blago elastični.

Dostupnost Od juna do septembra. Čuvanje Nikad u frižideru, jer niska temperatura loše utiče na ukus i teksturu. Držite ih dalje od direktnog delovanja sunčevih zraka do jedne nedelje.

Dobitak Likopen za dobro zdravlje prostate.

Grožđe

Pronađite grozdove sa punijim plodovima koji nigde nisu smežurani i koji se čvrsto drže sa peteljkom. Srebrnasto beličasti sloj koji se nalazi preko njih znači da će duže ostati sveže. Sorte belog grožđa koje imaju žućkastu boju su najslađe.

Dostupnost Od maja do oktobra. Čuvanje Držite ih neoprane u odgovarajućoj činiji u frižideru, u trajanju do 1 nedelje.

Dobitak Resveratrol koji će odlično poslužiti u zaštiti od kardiovaskularnog oboljenja.

Zelena salata

Pronađite čvrste i jake listove koji neće imati na sebi braonkaste krajeve ili rupice.

Dostupnost Tokom cele godine. Čuvanje U frižideru, u plastičnoj kesi, u trajanju do 7 dana.

Dobitak Vitamin K, neophodan za dobro zdravlje kostiju i koagulaciju krvi.

Breskve

Dobre breskve imaju sočnu aromu i žutu ili toplu kremastu boju koja dominira, bez ikakvih zelenih tonova. Spremne su kada elas-tično odolevaju pritisku.

Dostupnost Od maja do oktobra. Čuvanje One nedozrele ostavite na sobnoj temperaturi. One zrele stavite u frižider, ali ih poje-dite u naredna 2 do 3 dana.

Dobitak Vitamin C, beta karotin, vlakna i kalijum.

Ananas

Potražite primerke sa živahnim zelenim bojama, blago mekanog tela ploda i kojem se nazire mirisna aroma. Izbegavajte previše mekane i sunđeraste primerke.

Dostupnost Od marta do jula. Čuvanje Ukoliko je nedozreo, čuvajte ga na sobnoj temperaturi 3 do 4 dana, sve dok ne dobije potrebnu mekanost i ne zamiriše. Čuvajte ga u fri-žideru do 5 dana.

Dobitak Niacin potreban koži i pravilno funkcionisanje digestivnog trakta, i magnezijum važan za kosti.

Jagode

Potražite one sa neizbledelim delovima i žuto-belim krajevima. Jarka crvena boja bi trebalo da je svuda prisutna, uz prepoz-natljiv jak voćni miris. Na dodir nisu ni previše tvrde ni previše mekane.

Dostupnost Od aprila do septembra. Čuvanje Položite ih neoprane na jedan sloj papirnog ubrusa u odgovarajućoj zatvo-re-noj posudi.

Dobitak Velika količina vitamina C.

Lubenica

Podignite je. Želite pravu lubenicu koja nema površinskih oštećenja i mekanih delova. Sama kora bi trebalo da je pune zelene boje sa kremasto žućkastim delom ispod. Lupkanje i čuka-nje će biti od male pomoći.

Dostupnost Od jula do avgusta. Čuvanje Čuvajte je celu u frižideru do jedne nedelje, kako biste sprečili da se jestivi deo osuši i postane previše končast.

Dobitak Citrulin, amino kiselina koja doprinosi boljem krvotoku.

Maline

Jedre i suve maline su najbolje. Obratite paž-nju na pravilan oblik i in-tenzivnu ujednačenu boju.

Dostupnost Od maja do septembra. Čuvanje Neoprane, poređane u jednom sloju na papirnom ubrusu. Pokrijte ih vlažnom krpom i držite u frižideru 2 do 3 dana.

Dobitak Više vlakana, što će doprineti boljem varenju i probavi.

Boranija

Dobra boranija ima glatku površinu bez ikakvih oštećenja. Najbolje su one tanke, mlade i baršunaste koje pucaju čim se blago saviju.

Dostupnost Od maja do oktobra. Čuvanje Držite je u frižideru neopranu i u otvorenoj kesi, do 1 nedelje.

Dobitak Još vlakana koja su između ostalog jedan od glavnih razloga zbog kojeg se i savetuje više povrća u ishrani.

Avokado

Pronađite one primerke koji su čvrsti, bez pro-menjene boje i mekanih delova i one sa mutnim, odnosno voskastim, a ne sjajnim izgledom. Protresite ga, zvecka-nje znači da se koščica odvojila od mesnatog dela. To nije dobro.

Dostupnost Tokom cele godine. Čuvanje Da dozri, stavite ga u papirnu vreću i ostavite na sobnoj temperaturi od 2 do 4 dana. Dodajte i jabuku u vreću, kako biste proces ubrzali. One sazrele možete da držite u frižideru do jedne nedelje.

Dobitak Mono-ne-zasićene masne kiseline koje pomažu u kontroli nivoa holesterola.

Procitajte jos:

Jesen je stigla kada kesten zamiriše

Topli mirisni svet crnog napitka

Jabuka-izvor zdravlja

Hrana kojom ćete se podmladiti

Dijete za vitkost sa 20, 30, 40 i 50 godina

Leave a Comment