Crna čokolada podmladjuje kožu

Lekari londonskog Evropskog dermatološkog centra savetuju svojim klijentima da jedu crnu čokoladu, jer prema njihovom najnovijem istraživanju usporava starenje kože i štiti je od dejstva ultraljubičastih zraka.

Crna čokolada podmladjuje kožu

Zbog dejstva UF zraka ćelije kože gube prirodnu elastičnost, a moguća je i pojava kancerogenih promena, tvrde naučnici. Aktivne hemijske mterije u čokoladi – flavanoli – aktiviraju zaštitnu funkciju kože pri čemu dolazi do njenog podmladjivanja.

Britanski naučnici ističu da čokolada najefikasnije deluje na kožu lica.

Čokolada je, kako su nedavno utvrdili naučnici univerziteta Kardif, tesno povezana sa agresijom. Naučnici su na osnovu posmatranja 17.500 dece rodjenih 1970. godine utvrdili da su oni koji su u detinjstvu svakodnevo jeli čokoladu kasnije okarakterisani kao agresivni ljudi. U grupu “dobrih” uvršteno je 42 odsto praćenih sladokusaca.

Naučnici su zaključili da redovno konzumiranje čokolade u detinjstvu povećava rizik od povećane agresije u zrelom uzrastu.

Bez obzira što istraživači ukazuju da su neophodna dalja istraživanja povezanosti čokolade sa agresivnošću, eksperti britanske Federacije za hranu i pića izrazili su svoje negodovanje zbog takvih zaključaka.

Prema njihovim rečima, ljudsko ponašanje odredjuju socijalni faktori i nikako ne može da bude u vezi sa hranom.

Slučaj sa čokoladom nije, inače, prvo istraživanje koje pokazuje vezu izmedju hrane i raspoloženja. Eksperiment iz 2007. godine je tako pokazao da impulsivnost kod dece može da zavisi od boje namirnica, prenose britanska glasila.

Leave a Comment