ANANAS TORTA


Ananas torta.jpg - 10652 Bytes Potrebno je:
– Biskvitno testo
– 1 konzerva ananasa
(6 – 8 kolutova)
– 1/4 litre soka od ananasa
– 1/4 litra vode
– 30 – 40 gr gustina
– 50 gr secera
– 1/2 litre slatke pavlake
– 70 – 100 gr secera u prahu
– 3 – 4 velike kasike ruma
– malo crvene mermelade


Kako se pravi biskvitno testo ?
(Ukoliko mozete da ga kupite gotovo – tim bolje).
Potrebno Vam je:
– 5 belanaca
– 140 gr secera
– 1 kesica vanilin secera
– 5 zumanaca
– 100 gr brasna
– 20 gr gustina
– na vrh noza praska za pecivo

Od belanaca umutite cvrst sneg, dodajte uz stalno mesanje
kasiku i po secera i vanilin secer.
Sneg treba da bude toliko cvrst da zarez nozem bude vidljiv.
Zumanca dodajte snegu jedno po jedno, neprestano muteci zicom za sne.
Na izmesanu kremu prosejte brasno pomesano sa praskom za pecivo i gustinom,
sve lagano promesajte. Testo pecite u plehu koje ste namazali
mascu i oblozili papirom, u rerni, 12 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Posto ste zavrsili sa testom,
ananas stavite na sito da se ocedi,
4 – 5 kolutova izrezite na sitne komadice,
a 3 koluta izrezite na 4 dela.
Od soka oduzmite jednu veliku kasiku
a dodajte 1/4 litra vode.
Gustin mesajte sa secerom i 4 velike kasike soka
a preostali sok stavite da provri.
Prokuvani sok skinite sa sporeta,
dodajte razmuceni gustin, stavite ponovo na sporet da jos zavri.
Gustin kremu stavite da se ohladi i dodati joj
izrezano voce.
Cvrsto umucenu pavlaku pomesajte sa secerom
i polovinu dodajte ohladjenoj kremi.
Biskvit prepolovite, donju polovinu natopite rumom,
namazite kremom i pokrijte drugom polovinom.
Strane i povrsinu torte namazite umucenom slatkom pavlakom
i oblozite cetvrtinama ananasa.
Ukrasite s preostalom umucenom pavlakom
i s malo crvene mermelade.
Umesto ananasa mozete upotrebiti i neko
drugo voce iz kompota, a sok iz kompota
pri kuvanju kreme s gustinom.