3 napitaka protiv umora

Kad vas u ovim tmurnim danima savladaju pospanost, melanholija ili osećaj slabosti, posegnite za pićima koja će vam trenutno dati energiju popraviti raspoloženje.


PROBLEM: Napad pospanosti

Kako se osećate: Vaša produktivnost povremeno pada i morali ste da usavršite gomilu trikova koji vam pomažu da to sakrijete. Odgovarate sa: “Da, da…” iako niste ni čuli pitanje.
Šta treba da popijete da bi vam bilo bolje: Čaša svežeg soka od narandže u koji ste dodali supenu kašiku šećera. Vitamin C, kiselkasti ukus pomorandže i glukoza probudiće mozak za tili čas – to je odličan lek za krizne situacije.
Šta treba da izbegavate: Alkohol – šećeri koji postoje u čaši vina rasaniće vas samo nakratko, ali ubrzo ćete osetiti da vas obuzima prijatna toplota koja će vas uvesti u poluhipnotičko stanje.


PROBLEM: Pad šećera u krvi

Kako se osećate: Iznenadna slabost i vrtoglavica su pouzdani znaci hipoglikemijske krize, to jest pada nivoa šećera u krvi. Razlog? Možda ste ogladneli ili ste previše umorni?
Šta treba da popijete da bi vam bilo bolje: Neko kola-piće; konzerva koka-kole sadrži dovoljno šećera i zdravu dozu kofeina, tako da ćete se vrlo brzo vratiti u formu.
Šta treba da izbegavate: Led – ako u čašu ubacite pet-šest kockica leda, izlažete se opasnosti od bolova u stomaku, pa čak i nesvestice. Isto važi za hladno mleko.

PROBLEM: Melanholija

Kako se osećate: Malo-malo pa briznete u plač. Dovoljno je da vas neko popreko pogleda ili da junakinja vaše omiljene španske serije zaplače. Uvereni ste da vas niko ne voli i zamišljate kako bi vaš život bio romantičan sa čovekom koga ste pre samo dva meseca smatrali čudovištem.
Šta treba da popijete da bi vam bilo bolje: Topla čokolada će vam pomoći da opet stavite ružičaste naočare; može da bude efikasnija od lekova protiv depresije zato što podstiče lučenje serotonina, neurotransmitera zaduženog za dobro raspoloženje.
Šta treba da izbegavate: Žestoka pića ne mogu da vam pomognu. Izvući će vas na površinu samo na par minuta, ali će vas odmah zatim pustiti da potonete i udavite se u sopstvenim suzama. Rezultat? Glavobolja i samosažaljenje.

One Comment

  1. Pingback:uberVU - social comments

Leave a Comment