Како чувати и неговати руке?

Изглед руку и ноктију не би требало да буде важан само девојкама и женама већ и мушкарцима. Да би руке боље изгледале, треба се само мало потрудити, чувати их и неговати, имајући увек на уму стару изреку: “Руке су огледало човека”.

Неколико савета може вам помоћи да вам прсти и руке увек изгледају лепо, чисто и неговано.

Савети за мушкарце и жене

Уколико треба да радите неки посао који нагриза кожу или прља руке, обавезно користите рукавице. Рукавице за једнократну употребу, гумене рукавице или заштитне рукавице нису скупе, али штите руке од оштећења, киселина, фарбе, јаких детерџената и механичких оштећења.

Чистоћа руку и ноктију је веома важна, а не изискује много труда, само мало воде и мало сапуна.

После грубих радова или дуготрајног прања, треба мазати руке заштитним кремама које чувају руке.

Бледи, искрзани и шарени нокти најчешћи су знак лоше исхране. За бољи изглед ноктију и руку веома је важна здрава храна. Недостатак гвожђа изазива бледило ноктију, док недостатак цинка изазива беле мрље и кртост ноктију. Недостатак есенцијалних масних киселина изазива пуцање и љуштење ноктију. Зато треба јести: рибу, јаја, млеко, живинско месо, интегралне житарице, воће и поврће, како за здравље тако и за лепоту.

Гљивичне и бактеријске инфекције изазивају оштећење ноктију. Против инфекција најбоља је исхрана за јачање имунитета: бели лук, црни лук, коштуњаво воће, семенке, коренасто поврће, шкољке, воће и поврће.

Масажа руку и прстију утиче на изглед руку, смањује отоке и болове. Најбоље је масирати руке док се мажу неким мастима и уљима за заштиту коже.

Пушење, недостатак ваздуха и недостатак дневне светлости негативно утичу и на кожу и на нокте.

Повремено руке и нокте треба истрљати соком од лимуна, чиме се хране нокти и кожа, а самим тим се уклањају и флеке.

Избегавајте грицкање ноктију или кидање заноктица прстима. Нокте и заноктице треба сећи чистим и оштрим маказицама или грицкалицом.

Савети девојкама и женама

Редовно одржавајте чистоћу руку и ноктију и водите рачуна о хигијени приликом подрезивања ноктију. Пре маникирања ноктију, руке треба опрати и дезинфиковати прибор (маказице, грицкалица, пинцете, турпијице…) којим се обрађују нокти.

Водите рачуна при избору лака за нокте, како вам лош или неодговарајући квалитет лака за нокте не би оштетио нокте. Такође водите рачуна о томе да лак са ноктију скидате квалитетним средствима, а не оним приручним која нагризају нокте.

Ако се лак на ноктима искрзао, треба га уклонити средствима за скидање лака, па нанети нови слој новог лака за нокте.

Уколико имате проблема са кожом на рукама или са ноктима, проверите да није у питању нека врста алергије на неку хемикалију коју користите у домаћинству као што су: сапун, шампон, детерџент за прање посуђа, регенератор за косу, лак за нокте…

Leave a Comment