Upoznajte Srbiju na drugaciji nacin

Želite da upoznate srpsku tradiciju i stare zanate, ali i da probate tradicionalna jela srpske kuhinje? Spakujte se i krenite u obilazak brojnih kulturno-zabavnih manifestacija koje se tokom leta održavaju širom nam lepe Srbije.

Foto: SHUTTERSTOCK

„Ravnoselska fijakerijada“
Ravno Selo, 30. jul – 1. avgust

Ovogodišnja deveta „Ravnoselska fijakerijada“ održaće se u Ravnom Selu kraj Vrbasa od 30. jula do 1. avgusta. U brzini i spretnosti vožnje fijakera i karuca u disciplinama jednoprega, dvoprega i četvoroprega takmičiće se učesnici iz nekoliko vojvođanskih sela. Manifestaciju će otvoriti likovna izložba na kojoj će biti predstavljene fotografije se prethodnih fijakerijada, a ove godine organizovaće se i izbor za najlepši devojački osmeh, s tim što će pobednica biti nagrađena zlatnim dukatom. Posebna atrakcija koja već godinama mami uzdahe posetiocima fijakerijade jeste nastup mađarskih čikoša, koji neće izostati ni ovog puta.

„Zlatni kotlić“
Beška, poslednja nedelja jula

U poslednjoj sedmici jula u selu Beška nadomak Inđije održaće se tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija „Zlatni kotlić“, na kojoj će snage odmeriti neki od najiskusnijih kuvara riblje čorbe. Ove godine riblji specijaliteti krčkaće se u 70 kotlića, a mesto megdana je u neposrednoj blizini Dunava kod hotela „Božić“. Beška je od prestonice udaljena 55 kilometara.

„Dani azanjske pogače“
Azanja, 6-8. avgust

Četrnaesti „Dani azanjske pogače“ održaće se ove godine od 6. do 8. avgusta u selu Azanji u blizini Smederevske Palanke. U Azanji, jednom od najvećih sela u Srbiji, napravljena je najveća pogača na svetu, prečnika 6,33 metra, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Izložba pogača na kojoj se takmiče majstori iz cele Srbije centralni je deo manifestacije u okviru koje se svake godine organizuju i izložbe domaće radinosti i bogat kulturno-umetnički program. Azanja je udaljena od Beograda oko 80 kilometara.

„Mud(r)ijada“
Selo Ozrem, 27.-29. avgusta

Svetsko prvenstvo u kuvanju afrodizijaka i specijaliteta od belih bubrega „Mud(r)ijada“ ove godine održaće se od 27. do 29. avgusta u selu Ozrem u blizini Gornjeg Milanovca. Festival je prvi put održan 2004. godine, a imao je za cilj da promoviše specijalitete od belih bubrega, kao i tradicionalne srpske kuhinje. Čak i prva „Mud(r)ijada“ izazvala je neočekivano veliku svetsku pažnju, pa je vest o tom događaju prenelo više od 600 svetskih medijskih kuća.

„Sajam šljiva“
Osečina, 28–30. avgust

Čuvena kulturno-zabavna manifestacija „Sajam šljiva“ u Osečini ove godine održaće se poslednjeg avgustovskog vikenda. U okviru sajma biće organizovana i izložba ručnih radova „Zlatne ruke“, a posetioci će moći da degustiraju razne napitke od šljive. Ekskluzivni specijalitet sajma je karaban, koji se pravi od suvih šljiva, oraha i meda, a stariji Osečani u šali će vam reći da onima koji ga redovno koriste druženje sa ženama postaje slađe.

„Zlatarska sirijada“
Božetići, 28. avgust

Miris pite od heljde, proje, odličnog sira i kajmaka širi se svakog avgusta za Veliku Gospojinu selom Božetići, kada se održava poljoprivredno-turistička manifestacija „Zlatarska sirijada“, koja okuplja proizvođače sira sa planina Zlatar i Javor. Inače, selo Božetići nalazi se na 20 kilometara od Nove Varoši. Manifestacija se održava već 14 godina i obuhvata izložbu sira i izbor najboljih proizvođača ovog mlečnog proizvoda. Oni koji su barem jednom posetili ovu manifestaciju tvrde da ono što je Dragačevo za trubu to je Zlatar za sir jer se recept za ovo mlečno blago u zlatarskom kraju ljubomorno čuva i prenosi s kolena na koleno.

Leave a Comment