Srbija na Pešačkoj karti Evrope


Evropska planinarska federacija izradila je “Evropsku pešačku kartu” za 2010. godinu koja prvi put obuhvata i Srbiju, na maršruti od Severnog pola do Grčke, rečeno je danas iz Planinarskog saveza Srbije.

Na konferenciji za novinare u Gornjem Milanovcu predstavnik Planinarskog saveza Srbije Borisav Čeliković rekao je da je u tu manifestaciju uključeno hiljade planinara iz svih evropskih zemalja koji žele da upoznaju kulturno-istorijskih znamenitosti širom sveta

“U opštinu Gornji Milanovac ovaj put dolazi prvo na Ravnu Goru sa Maljena, zatim preko Suvobora, Rajca i Rudnika stiže na Oplenac, pa manastir Vraćevšnicu i Takovo odakle odlazi za Ovčarsko-kablarsku klisuru, što je najživopisniji deo Srbije”, rekao je Čeliković.

Širom Evrope, svakodnevno, tim putevima kreće se peške, van asfaltnih saobraćajnica, oko 20.000 planinara. Očekuje se da će ove godine kroz rudničko-takovski kraj proći više od 50.000 planinara, što će imati i ekonomski značaj za region jer će putnici koristiti prenoćišta i druge ugostiteljske objekte.

Pokrovitelji programa su Planinarski savez Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

Izvor: Blic

One Comment

  1. Ove godine Srbija je prvi put uvrštena u takozvane evropske pešačke puteve kojima “hoda” pet miliona turista. Nedavno je objavljena nova mapa evropskih pešačkih puteva u koju su uvrštene dve trase kroz istočnu i zapadnu Srbiju.

Leave a Comment