Biser negotinske krajine-Rajačke Pimnice

Centralna proslava Dana evropske baštine odigrala se juce u Rajačkim pimnicama, koji je ove godine uvršten na tentativnu listu svetske baštine.


Negotin i Krajinsko vinogorje poznato je po dobrom i kvalitetnom vinu. Dobar glas se daleko čuje – 1885.god. glas o negotinskim vinima dopire do Francuske i Švajcarske, a već 1907. negotinska vina osvajaju medalje na londonskoj izložbi.

Na Balkanu ne postoje specijalno građeni objekti, van sela u blizini vinograda, kao u Negotinskoj krajini čija je isključiva namena proizvodnja i čuvanje vina. U Rajcu, to je kompleks objekata – pimnica (270) nastao od polovine 18. veka do tridesetih godina ovog veka. Pimnice su građene od tesanog kamena – peščara i grupisane kao veća ruralna celina. Slične su sačuvane u selima Rogljevu i Smedovcu. U pimnicama se može degustirati i kupiti vino pripremljeno i negovano na tradicionalni način.

Obratite pažnju, kaže se “piMnice”, ne “piVnice”, ovo je lokalizam. Kaže se “idemo da piMo vina“, odatle to piMnice.
U poslednje vreme o restauraciji i rekonstrukciji vodi računa Zavod za zaštitu spomenika” Ovo mesto zasigurno nije dobilo pažnju javnosti kakvu zaslužuje.

Među obnoviteljima Rajackih pimnica su i dva lekara penzionera: Petar Paunović i Pavle – Paja Barbulović. Prvi je već dokazani hroničar Rajačkih pivnica, rođen u Rajcu, doktor medicinskih nauka sa tri specijalizacije, dugogodišnji pasionirani vinogradar. Barbulović je, pred naletom hrvatske „Oluje“, stigao u rodni Rajac iz dalmatinskog Obrovca. Godinama je bio direktor u tamošnjem domu zdravlja i predsednik obrovačke opštine. Povratkom u Rajac, otkupio je više starih pivnica i počeo u njima da pravi vino. Podseća doktor Paja da je „muskat otonel“ iz podruma njegovog oca Dimitrija u svojoj zbirci imao i Josip Broz Tito. U Pajinoj ličnoj zbirci sada su sva najbolja rajačka vina, počev od 1974. godine. U jednoj od preuređenih pivnica doktor Barbulović proizvodi i pršut po dalmatinskom receptu. Da se nađe vinopijama.

Kraj u kom se nalaze poznat je po izuzetno kvalitetnom vinu. Vremenski uslovi i podneblje su idealni za vinograde. Sunčanih dana u godini ima čak 256 (sunce je presudno za slast grožđa) a zime vrlo hladne, pa je loza zaštićena od bakterija i štetočina. Ovde se uzgajaju i autohtone sorte: crna tamjanika, bagrina i začinak. Primenjuje se tradicionalna tehnologija proizvodnje koja se odlično pokazuje sudeći po kvalitetu vina. Posebno su kvalitetna crna vina, zagasito rumene boje sa mnogo tinina, šećera i alkohola. Najčešće se uzgaja rajnski rizling, smederevka, game, game bojadiser..

Vina možete degustirati i kupiti. Cene su vrlo pristupačne, može se čak reći i da su vina cenom potcenjena.

 

Leave a Comment