Prva plovidba najvećeg kruzera na svetu

Pet puta je veći od Titanika, visok je kao zgrada od 20 spratova, ima Kraljevsku promenadu, Central park, šoping kvartove i na stotine zabavnih sadržaja. Luksuz je blaga reč za ono u čemu trenutno uživa 5.400 putnika, koji su papreno platili karte za prvu plovidbu najvećeg broda na svetu – „Oasis of the seas“.

Stotine znatiželjnika posmatralo je pre nekoliko dana da li će brod „Oasis of the seas“ – Oaza mora, uspeti da prođe ispod danskog mosta „Great Belt Bridge“, na putu od brodogradilišta u finskoj luci Turku, ka matičnoj luci Fort Lauderdale na Floridi. Gigantski kruzer, koji je u vlasništvu kompanije „Royal Caribbean“, uspešno je savladao prepreku i stigao tačno na vreme da ukrca putnike i posadu, i povede ih na krstarenje Istočnim Karibima.
Takozvana inauguraciona plovidba, odigrala se proteklog vikenda uz ogroman publicitet, a luksuz koji je skrivao ovaj broj napokon je prikazan. Na svečanosti održanoj na kruzeru, koju je uživo prenosila i američka nacionalna televizija, koncert je održala popularna lepotica s Barbadosa, Rijana, ali tu su se našle i slavna glumica Džejn Sejmur i pevačica Glorija Estefan.
Arhitektonsko čudo, otisnulo se iz luke Fort Lauderdale, na sedmodnevnu plovidbu oko karipskih ostva St. Thomas, St. Marten i Bahami. Dok se putnici baškare na ovom luksuznom kruzeru teškom 200.000 tona, mi ćemo vas slikom povesti u obilazak broda.


Arhitektonsko remek-delo na moru, ima 16 paluba, a prima 5.400 putnika u 2.700 dvokrevetnih kabina. Na ovom ogromnom brodu nemoguće je izgubiti se, jer svaka prostorija poseduje računarski sitem pomoću kojeg putnici na jednostavan način mogu pronaći traženu prostoriju.
„Oasis of the Seas“ je prva krstarica koja je uvela koncept različitih, podeljenih, kvartova, koji uključuju Central Park, urađen po čuvenom njujorškom parku, Kraljevsku promenadu, kvart za zabavu koji se proteže celom dužinom broda, zatim bazene i sportske terene, welnes i fitnes centre, kao i poseban deo namenjen za zabavu dece.


Pored revolucionarnih inovacija kao što su simulator za surfovanje, klizalište, viseća kada za vodenu masažu, stena za penjanje, kompanija „Royal Caribbean“ putnicima je dobru zabavu na raspolaganje stavila 24 restorana, kasino, luksuzne prodavnice, pa čak i ringišpil.

Koliko košta luksuz

Za jedno ovakvo krstarenje treba se izdvoji od 1.000 do čak 5.000 dolara, u zavisnosti od perioda godine u kom se putuje, kao i od izabranog smeštaja na brodu. Oni koji požele da imaju lep pogled iz kabine, aranžaman će platiti skuplje.

Preko domaće agencije „Cera Travel“ iz Beograda, koja je specijalizovana za kruzere, osmodnevni aranžman za krstarenje Istočnim Karibima brodom „Oasis of the seas“, mogli biste da obezbedite po ceni od 2.840 do 2.890 evra.

(Izvor: Blic)

Leave a Comment