Mamurluk je kazna za preterivanje u alkoholu

pic Među tradicionalnimi brojnimreceptima za uklanjanje mamurluka najčešće se pominju raso, supa od paradajza, voda, nezaslađena kafa s limunom, jogurt ili domaća pileća supa. Recepti poznati od davnina, ali,ipak, sigurnog leka za mamurluk nema.

Zapisi iz poznate srednjovekovne medicinske škole iz Salerna svedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su se rukovodili izrekom:

„Ako te uveče vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izlečio”.

Danas imamo i naučno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja. Prekomernom upotrebomalkohola na proslavi ili u sličnoj prilici navikavamo organizamna visoku koncentraciju alkohola, ali se on „jutro posle” putem metaboličkih procesa otklanja iz organizma. Jutarnje piće samo odlaže istinski oporavak od intoksikacije izazvane prekomernim unosom alkohola. Stoga današnji stručnjaci poručuju da se u slučaju alkohola klin klinom ne izbija.

Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usled prekomernog pijenjaalkohola. Jedini potpuno siguran način da se izbegnu simptomi mamurluka jesteuzimanjeumerenih količina pića. Ipak, znajući da će ovih dana samo najdosledniji antialkoholičari primeniti ovu preporuku, ostaje da podsetimo na ono što pomaže ublažavanju i lakšem podnošenju mamurluka.

–Pazite koliko pijete. Količina unetog alkohola određuje kako ćete se osećati sledećeg jutra. Mamurluk će biti slabiji ukoliko se pijumanje količine alkohola u dužem periodu i ako se jeduumerene količine hrane.

–Neka alkoholna pića dovode do težeg mamurluka. To su konjak, viski, crno vino.

–Pre konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte dve do tri čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (kašika maslinovog ulja,na primer, trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjiće apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.

–Pijte mnogo obične vode, pre i posle slavlja. Nekoliko čaša vode pre spavanja može napraviti čudo i spasti vas mamurluka.

–Mamurluk se ne može isterati trčanjem, znojenjem ili nekom drugom fizičkom aktivnošću. Međutim, svež vazduh i šetnja dobro su došli.

–Jedite suvu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenog hleba. Ovakva hrana održava nivo šećera u krvi stalnim i daje osećaj sitosti.

–Osigurajte adekvatan unos vitamina Be grupe pre i posle prekomernog pijenjaalkohola. Vitamini ovog kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu.

–Ako imate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će nadražiti već ionako osetljiv želudac.

–Ne uzimajte paracetamol. Iako se često koristi kao zamena za aspirin, metabolizam alkohola može pojačati toksično delovanje ove supstance na jetru.

–Popijte kafu ili uzmite kofein iz drugih izvora. Iako uticaj kofeina na mamurluk nije naučno dokazan, tradicionalno se primenjuje veoma dugo.

Ono što sigurno leči mamurluk jeste vreme. Jedini, stopostotno dokazani lek protiv mamurluka su 24 sata. A odmor, blaga hrana bogata vitaminima i obilje vode, supe i sveži voćni sokovi samo mogu biti od pomoći.

Dušica Pavićević

Izvor: Politika

One Comment

 1. Izliječite mamurluk

  Ležite u krevetu, a mali čovjek u vašoj glavi udara maljem; vaš želudac se osjeća kao da ste se 15 puta uzastopno vozili vlakom smrti; a vi se osjećate kao da tjednima niste spavali. Dok ležite tako, zagledani u strop koji se napokon prestao okretati, jedino pitanje koje vam je na umu je: „Zar sam morao popiti to zadnje piće?“ Pa, jeste popili to zadnje piće – ono koje vas je gurnulo preko granice – i sada plaćate za to. Nemojte se brinuti, postoje načini kako se riješiti glavobolje, mučnine i iscrpljenosti koja se osjeća nakon previše pića.

  Prije nego što odete u krevet nakon previše pića, postoje načini kako sprječiti simptome mamurluka, osim samog suzdržavanja od pića.

  Najbolja formula H2O
  Uzimanje velike količine vode prije spavanja je efektivan način spriječevanja simptoma dehidracije koje osjetite jutro poslije. Voda prije spavanja će vam pomoći u ispiranju alkohola iz vašeg sistema. Također možete piti vodu između svakog pića koje će te popiti tijekom večeri.

  Prigrizite nešto
  Da bi spriječili pojavu mamurluka, probajte jesti prije ili za vrijeme opijanja.

  A sada, ako ovi prijedlozi ne rade ili niste sljedili ove upute, ovako se možete nositi sa jutarnjim mamurlukom:

  Voda
  Simptomi koje osjećate poslije opijanja su znakovi dehidracije koju je prouzročio alkohol. Zato se morete rehidrirati tako da pijete puno vode kada se probudite. Rehidriranje tijela je ključno u oporavku od mamurluka, a to se ne može dovoljno naglasiti. Kada pijete vodu, izbjegavajte vodu koja je ekstremno hladna ili vruća; pijte vodu sobne temperature.

  Kava
  Iako ste vidno iscrpljeni i umorni i kava vam se čini kao idealna za razbuđivanje, izbjegavajte je. Kofein će vas još više dehidrirati te će još više naškoditi vašem trbuhu. Mlijeko i ostali mliječni proizvodi također nisu dobra ideja, stvorite će samo još veću nelagodu, a to naravno ne želite.

  Juice
  Juice je isto dobra ideja; vitamin C će vam dati potrebnu energiju.

  Med
  Pojedite jednu žlicu običnog meda, ili dodajte malo meda u svoju vodu ili čaj. Pomoći će ublažiti suhoću u vašem grlu.

  Napravite tost
  Nakon pijenja na gotovo svaku zdravicu koja se mogla napraviti noć prije, nekoliko kriški običnog tosta su dobra ideja – izbjegavajte stavljanje marmelade ili maslaca na njih.

  Voćni pripravci
  Jedenje voća je isto dobra ideja. Bit će osvježavajuće i dat će vam vitamine i energiju koja vam je potrebna da biste osvježili tijelo.

  Vitamini
  Ako nećete jesti voće ili piti juice, uzmite vitamin C ili neku drugu vrstu multivitamina.

  Ovo su neki od prijedloga koji su poznati u spriječavanju osjećaja koji slijede nakon burne noći. Svaki od prijedloga ne djeluje isto kod svakoga, i na vama je da pronađete najučinkovitiju metodu koja će vam pomoći da prebolite mamurluk.

Leave a Comment