Kako “kopirati” prirodu i stvoriti “pilulu vecnosti”

Naučnici kažu da će uskoro moći i da produže život

pic Naučnici otkrili genetsku varijantu u genomu, zaslužnu za dugovečnost. Kako “kopirati” prirodu i stvoriti “pilulu večnosti”.

Imaju naborana lica, usporen hod i drhtav glas, ali ih je sve više u svetu, tvrde statistka i naučnici.

Statistika beleži da su stogodišnjaci demografska grupa čiji se broj uvećava u svetu, a naučnici tvrde da su uspeli da identifikuju zajedničke genetske mutacije kod osoba starijih od 100 godina koje bi mogle da budu ključ za otkrivanje načina da se izbegnu razaranja organizma zbog starosti i život produži.

U svetu danas ima oko 450.000 stogodišnjaka, a procenjuje se da će ih do 2030. biti oko milion. Šta dovodi do dugovečnosti i može li se život produžiti, teme su kojima nauka odvajkada poklanja pažnju. Naučnici sada tvrde da su po prvi put identifikovali zajedničke genetske mutacije kod osoba starijih od 100 godina koje bi mogle da budu ključ za otkrivanje načina da se izbegnu razaranja organizma usled starenja.

“Morate imati dobro zdravlje i dobar život da biste doživeli 100. godinu”, izjavila je Rojtersu Kaare Kristensen iz Danskog centra za istraživanje starenja ljudskog organizma. To podrazumeva zdrav životni stil, balansiranu ishranu i nezagadjenu životnu okolinu. Naučnici tome dodaju genetske predispozcije, smatrajući da je “genetska fabrika” odlučujući u tome koliki će vek neko doživeti.

Genetika je odgovorna za sklonosti obolevanju od pojedinih bolesti koje su u vrhu onih koje dovode do smrtnog ishoda kao što su kardio-vaskulrna oboljenja i dijabetes (šećerna bolest).

Naučnici Medicinskog koledža Albert Ajnštajn sa Univerziteta Ješiva u Njujorku proučavali su nekoliko stotina stogodišnjaka u SAD kako bi uspeli da hemijski “kopiraju” njihov genetski kod i stvore “pilulu za dug život”.

“Ustanovili smo da su stogodišnjaci obogaćeni genima dugovečnosti i nastojimo da otkrijemo kako oni dejstvuju pa da pokušamo da lekovima utičemo na genetiku kako bi je obogatili genima dugovečnosti”, kaže Nir Barzilai sa ovog koledža.

Leave a Comment