Hirvonen: Vožnja na Srbija reliju

Vozači BP Ford Abu Dhabi World Rally tima, Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen, učestvovaće na Reliju Srbija, koji se održava od 18. do 20. juna, a voziće Ford Focus RS World Rally automobil. Finci će iskoristiti dvodnevni „asfaltni“ reli, koji se održava u letnjoj pauzi FIA World Rally šampionata, kao test vožnju pre nego što sezona WRC u julu bude obnovljena takmičenjem u Bugarskoj.

Mikko Hirvonen na reliju u Švedskoj 2010.
Mikko Hirvonen na reliju u Švedskoj 2010.

Rally Bulgaria je prvo od četiri takmičenja koja se voze po čvrstoj podlozi u ovogodišnjoj sezoni koju čini sedam WRC relija. Ostala tri „asfaltna“ relija će se održati u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji.

Reli Srbija /Serbia Rally/ je deo FIA European Rally kup šampionata (grupa Istok), a takođe se boduje i u nacionalnim šampionatima u Srbiji i Bugarskoj. „Baziran“ je u Beogradu, u kojem se u petak, 18. juna, održava startna ceremonija. Tokom dva takmičarska dana vozače očekuje 18 brzinskih testova, na intinereru čija je ukupna dužina 229,14 kilometara.

“Ovo će biti perfektna priprema za asfaltne relije koji se održavaju u drugoj polovini ovogodišnjeg WRC šampionata”, kaže 29-devetogodišnji Hirvonen, višecampion u prošlogodišnjoj WRC sezoni, trenutno, sa 76 bodova, treći u ovogodišnjem takmičenju. “U dosadašnjem delu sezone uglavnom smo vozili po šljunkovitim podlogama, a poslednji asflatni reli na kojem sam učestvovao je bio u Španiji, prošlog oktobra.“

“Reli Srbija će mi pružiti priliku da se ponovo iskušam na takvoj podlozi, u respektabilnom takmičarskom okruženju. To će biti samo test vožnja, koja treba da mi vrati dobar osećaj u Focusu RS WRC na asfaltu“, dodao je Hirvonen.

Direktor BP Ford Abu Dhabi tima, Malcolm Wilson kaže: “Mikko naporno radi u ovogodišnjoj takmičarskoj sezoni i hteli smo da mu damo šansu da ponovo vozi na asfatnoj podlozi. On je takvu podlogu testirao tri dana u Engleskoj, odmah posle Rally New Zealand. Reli Srbija će timu omogućiti da testira nešto od onoga što je važno u nastavku sezone, a u pravom reli okruženju. To će pomoći Hirvonenu i timu u njihovim pripremama za asfaltne relije koji slede u ovogodišnjem WRC.“

Izvor: B92

Leave a Comment