Egipatski arheolozi pronašli grobnicu staru 3.300 godina

Egipatski arheolozi su pronašli grobnicu staru 3.300 godina u Sakari, južno od Kaira, saopštilo je danas egipatsko ministarstvo kulture.

Grobnica u Sakari

Reč je o grobnici Ptamesa, gradonačelnika Memfisa i načelnika vojske, koji je nadzirao riznicu i bio kraljev pisar za vreme vladavine Setija I i njegovog sina Ramzesa II u 13. veku pre nove ere, preneo je AP.
Otkriće grobnice rešava misteriju koja datira iz 1885, kada su lovci na blago odneli više predmeta iz grobnice čija je lokacija ubrzo zaboravljena, pošto ju je prekrio pustinjski pesak.

  • Arheolozi su u grobnici pronašli ostatke statua Ptamesa i njegove supruge, kao i amajlije, grnčariju i na zidovima urezane prikaze porodice kako peca u čamcima, ali Ptamesova mumija još nije pronađena

Neki od predmeta iz grobnice završili su u muzejima u Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, kao i u Egipatskom muzeju u Kairu, što su bili jedini tragovi njenog postojanja.
Tim sa arheološkog odseka Univerziteta u Kairu pronašao je grobnicu tokom iskopavanja koja su počela 2005. godine, izjavio je profesor Ola el-Agizi, koji je predvodio iskopavanja.
“Ovo je važno (otkriće) pošto je ova grobnica bila izgubljena grobnica”, rekao je el-Agizi.

Leave a Comment