Dijete za vitkost sa 20, 30, 40 i 50 godina

Pošto se metabolizam s godinama menja, u različitim periodima života organizmu su za uspešno održavanje linije potrebne drugačije namirnice i druga vrsta fizičke aktivnosti. Saznajte kako možete da postignete vitkost sa 20, 30, 40 i 50 godina.Posle dvadesete: što više vitamina C…

grozdje_v5.jpg

Sve je više žena koje već u mladosti pate od viška kilograma, uprkos tome što su u tom dobu mišići najjači, metabolizam najbrži, a sagorevanje masti najbolje funkcioniše. Međutim, neredovna i nezdrava ishrana, kao i loše navike, previše brze hrane, slatkih pića, alkohola, slatkiša i manjak sna negativno utiču na liniju. Zbog svega ovoga unosite što više vitamina C! Stres, pušenje i alkohol uništavaju ovaj vitamin, a posledice su umor, bledilo i usporena razgradnja masti. Pošto organizam ne može da stvori rezerve vitamina C, neophodno je unositi ga tokom čitavog dana. Drugo važno pravilo glasi: nikad ne preskačite doručak, jer on predupređuje napade gladi.

FIZIČKA AKTIVNOST
Sportovi izdržljivosti, kao što su džoging, plivanje i aerobik, koje treba upražnjavati dva puta nedeljno po 45 minuta, sprečavaju slabljenje mišića i podstiču sagorevanje masti.

JELOVNIK
Doručak: 30 g muslija s jogurtom i svežim voćem. Uz to, čaša soka od pomorandže
Užina: jedna jabuka
Ručak: pileće grudi s roštilja, paradajz salata i pirinač
Užina: bela kafa i manje parče kolača
Večera: sendvič s hlebom od integralnog brašna i sirova paprika

Posle tridesete: važne su belančevine

Prva značajnija promena u organizmu nastupa posle 30. godine. U ovoj životnoj fazi žene godišnje dobiju pola kilograma masti jer su prezauzete vaspitavanjem dece, poslom i kućnim obavezama, pa im ostaje malo vremena za sebe. Posezanje za slatkišima i grickalicama između obroka, kao posledica stresa, tipična je pojava u ovom periodu. Ova navika je veoma opasna, jer usporava metabolizam i smanjuje proizvodnju hormona rasta. Posledica: svaka dodatna, neutrošena kalorija lepi se za telo.
Belančevine podstiču lučenje hormona vitkosti, kao što je hormon rasta HGH i zato treba da budu zastupljene u svakom obroku. Ne morate po svaku cenu da se odreknete grickalica, ali je važno da se kontrolišete: svakog dana priuštite sebi neko sitno zadovoljstvo. Tako ćete sprečiti velike napade gladi i nekontrolisano uzimanje slatkiša.

FIZIČKA AKTIVNOST
Joga odlično deluje protiv stresa i napada gladi. Odvojite svakodnevno 15 minuta za lake vežbe istezanja koje će vas umiriti.

JELOVNIK
Doručak: prepečeni tost s medom i šoljom čaja od đumbira
Užina: jabuka
Ručak: pečen krompir s dimljenim lososom
Užina: 100 g mešanog bobičastog voća s jogurtom i kašikom pšeničnih klica
Večera: supa od povrća, nabolje od šargarepe

Posle pedesete: što više tečnosti

Većina žena u ovom životnom dobu uverena je da je dovoljno da samo pogledaju parče torte pa da se ugoje. Umesto 2.000 kalorija, koliko im je ranije bilo potrebno, ženama posle 50. dovoljno je, u proseku, 200 kalorija manje. Smanjuje se i lučenje hormona estrogena, a ćelije se sporije obnavljaju. Najveći problem je u tome što se gubi osećaj žeđi i mnoge žene ne unose dovoljno tečnosti zato što zaboravljaju da uzmu češu vode.
Pijte najmanje dva litra vode tokom čitavog dana! Na taj način ćete pomoći organizmu da se oslobodi štetnih materija, a hranljive materije će brže stizati do ćelija. To je preduslov optimalnog funkcionisanja metabolizma i sagorevanja masti. Da biste nadoknadili nedostatak hormona, svakodnevno jedite soju jer ćete tako organizmu obezbediti biljni estrogen i dragocene belančevine koje sprečavaju razgradnju mišića.

FIZIČKA AKTIVNOST
Budite fizički aktivni 60 minuta dnevno. Brza šetnja ili vožnja bicikla podstiču metabolizam.

JELOVNIK
Doručak: jogurt od soje sa svežim voćem
Užina: 150 g grožđa
Ručak: testenine s povrćem proprženim na tiganju i 60 g ćurećih grudi iseckanih na kockice
Užina: dve štanglice gorke čokolade
Večera: mešana salata od paradajza, paprike, zelene salate, malo posne fete. Začinite s jednom kašikom sirćeta i ulja

Procitajte jos:

Jesen je stigla kada kesten zamiriše

Topli mirisni svet crnog napitka

Jabuka-izvor zdravlja

Hrana kojom ćete se podmladiti

Leave a Comment