Beljanica – srpska lepotica

<homolje>


Planina Beljanica i netaknuta priroda….. To morate osetiti.

Krenuvsi od Despotovca na zapadu do Zlota na istoku i od Žagubice na severu do Cestobrodice na jugu, podrucje Kucaja, Beljanice i Malinika zahvata oko 2500 kvadratnih kilometara potpuno nenaseljene teritorije, sto je najveci kontinuirani komad divljine u Srbiji. Leti pohoden uglavnom od strane drvoseca i lovaca, sa prvim snegom ljudi napustaju ovaj predeo surove klime i prepustaju ga njegovim iskonskim stanovnicima – vukovima, medvedima, divljim svinjama i divokozama da do proleca jedini prave prtinu kroz smetove.

<znamenitosti_nanetu>

Ogromnost ovog prostora je gotovo nesaglediva, potpuno apstraktna za gradskog coveka. Pesice su vam potrebna tri duga, lepa letnja dana da biste ga pregazili s jednog kraja na drugi, osecajuci se na momente kao da ste hiljadama kilometara udaljeni od civilizacije. Raznovrsnost njegove prirode potpuno razoružava i ostavlja bez daha, predstavljajuci pravo otkrovenje. Na ovom prostoru smenjuju se krecnjacki masivi sa izrazitim kraskim odlikama (vrtace, jame, pecine) i fino izvajani, dugi grebeni od vododrživih stena, stvarajuci izuzetnu geomorfolosku i biolosku dinamiku.

Tu se nalazi i možda najcuveniji kanjon u Srbiji, Lazarev, kao i brojni drugi kanjoni (Resave, Klocanice, Radovanske reke, Suvi Do, Tisnica…), zatim nekoliko kraskih platoa (od kojih Stobori predstavljaju najljuci krs u Srbiji, prepun skrapara i vrtaca), ali je tu i najvece sumsko prostranstvo, gde se dinamicno smenjuju listopadne i cetinarske sastojine.

Dodatnu atraktivnost ovom prostoru daje cinjenica da je on iz smera Beograda veoma lako pristupacan, jer je tek dvadesetak kilometara udaljen od autoputa Beograd – Nis, a ukupno oko 150 km od Beograda, sto znaci da vrlo lako možete doci na Kucaj cak i na jednodnevne ture ukoliko ne možete da odvojite vise vremena. Greben Samanjca i velicanstvena kupola Rtnja cine logicnu celinu s ovim prostorom, dodatno pojacavajuci kontraste i nudeci jednako živopisne i pesacke uspone.

<reka_resava>

Korisna adresa: http://beljanica.nanetu.rs

Leave a Comment