Baksis-Da ili Ne

Gde, kada i kome treba dati bakšiš

U Srbiji je davanje bakšiša normalna stvar – od desetak odsto od računa, pa do ogromnih svota koje najčešće zavise od toga koliko je gost trezan. Međutim, pravila u vezi sa čašćavanjem nisu svuda ista.

Guliver/Getty Images

Bakšiš je reč turskog porekla, a predstavlja manju količinu novca koja se daje konobarima, barmenima, taksistima, nosačima, sobaricama… u znak zahvalnosti za kvalitetno obavljenu uslugu.

U većini zemalja se podrazumeva, ali se u nekim, najčešće azijskim smatra uvredom. Na Tajvanu je, na primer, bakšiš uračunat u krajnji račun i iznosi deset odsto.

I u Velikoj Britaniji je bakšiš uračunat, ali možete odbiti da ga platite ukoliko niste zadovoljni uslugom.

U Kini bakšiše mogu da primaju samo zaposleni u velikim hotelima. U Japanu se bakšiš smatra uvredom.

Ukoliko ne želie da vas gledaju popreko bakšiš nemojte davati ni u obe Koreje, na Tajlandu, u Vijetnamu, Singapuru, Maleziji, ali i na Novom Zelandu.

U zemljama u kojima se bakšiš podrazumeva, uglavnom bi trebalo da bude od pet deset do 15 odsto od ukupnog računa. Taksistima se uglavnom ostavlja deset odsto, a nosačima od jednog do tri evra, u zavisnosti od toga koliko su torbe teške.

Ekskluzivne usluge i “razmaženi” prohtevi zaslužuju bogatiji bakšiš.

2 Comments

 1. Najveći bakšiš ostavljaju Amerikanci, najmanji Nijemci

  BRISEL, Za većinu evropskih turista bakšiš je tradicija koju treba sačuvati – 62 odsto Engleza, 58 odsto Fracuza i 44 odsto Italijana izjasnilo se u prilog ostavljanja napojnice, dok polovina Španaca smatra da je treba obuhvatiti računom.

  Istraživanje koje je obuhvatilo 2.500 stanovnika Evropske unije, pokazalo je da su američki putnici najdarežljiviji kada je riječ o ostavljanju napojnica, dok su “Oskara” za cicijašluk ubjedljivo ponijeli njemački turisti.
  Mnogi turisti redovno ostavljaju bakšiš – to čini 43 odsto Engleza, 31 osto Francuza, 22 odsto Italijana i 20 odsto Španaca.

  Najveće napojnice dobijaju sobarice kojima turisti u prosjeku ostavljaju oko pet evra. Sljede nosači, portiri i recepcioneri koji dobijaju oko dva evra.
  Istraživanje otkriva da turisti često nagrađuju neku osobu samo zbog toga što im je simpatična ili ima prijatan spoljni izgled, pa se ne rijetko dešava da jedan široki osmjeh ili plave oči imaju isti učinak kao i kvalitetna usluga.

 2. Mušterije napojnicu ostavljaju kada su zadovoljne kvalitetom i celokupnom atmosferom. Ali napojnica se dobija i iz drugih razloga.

  Napojnica se u svakoj zemlji drugačije zove, ali isto znači. U Nemačkoj se zove “trinkgeld“ što znači novac za piće, engleska reč “tip“ znači dati ili dodati nekome nešto, a naša reč bakšiš je nasleđena od Turaka.

  Bakšiš ili napojnica je mala količina novca koja se daje kelnerima, taksistima, nosaču i osoblju po hotelima za kvalitetno obavljenu uslugu.

  Daje se u ruku u vidu novca, sitnijih apoena, ostavlja se na stolu ili, kada se čuje vrednost računa, kaže se novi iznos koji je veći od prvobitne vrednosti.

Leave a Comment