“Audi” lansirao novi A3

pic Nemački “Audi”, koji posluje u okviru “Folksvagena”, lansirao je novu verziju modela A3 sa zadnjim vratima, za koju tvrdi da će biti “najzeleniji” i najekonomičniji automobil u segmentu manjih luksuznih vozila.

Najnoviji model prelazi 74,3 kilometra po galonu goriva i emituje 99 grama štetnog ugljen dioksida po predjenom kilometru, preneo je specijalizovani internet portal “Autonjuz.”

Niska emisija štetnih gasova je rezultat sistema “kreni-stani” (start-stop), manjih 15-inčnih točkova i unapredjene aerodinamike. Novi A3 je opremljen dizel motorom od 1,6 litara, što omogućava da postigne iste performanse kao i standardni model A3.

Da bi se obezbedila manje težina, novi A3 se može dobiti sa samo troja vrata i sa mehaničkim menjačem sa pet brzina. Cena novog vozila kreće se oko 18.000 evra, što je za oko 500 evra više od standardnog 1,6 TDI modela, koji s jednim galonom prelazi 68,9 kilometara i emituje 109 grama štetnog CO2 po predjenom kilometru.

“Audi” je objavio da će do 2015. godine tržištu ponuditi osam novih modela, što će biti veliko iskušenje za rivalsku kompaniju BMW, najvećeg proizvodjača luksuznih vozila na svetu.

Leave a Comment