54. medjunarodni beogradski sajam knjiga

sajam-knjiga.2009

Beogradski sajam knjiga, uz sajmove knjiga u Frankfurtu i Parizu, postao je najveće mesto susreta izdavača u Evropi. Na Beogradskom sajmu knjiga svake godine u poslednjoj nedelji oktobra susreću se kulture Istoka i Zapada. Osim što okuplja izdavače, knjižare i distributere, Beogradski sajam knjiga predstavlja najveći festival književnosti u Srbiji i najposećeniju javnu i kulturnu manifestaciju tokom godine u Srbiji.

Ove godine, od 26. oktobra do 1. novembra, 54. međunarodni beogradski sajam knjiga organizuje se po novom konceptu koji podrazumeva pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor. Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača koncipirani su po izložbenim celinama.

U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost – isključivo sa sopstvenim izdanjima.

Domaći i strani izdavači i knjižare nalaziće se u parteru hale 4 (bivša hala 14), dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige. Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju predstaviće u hali 1a (bivša hala 5). Strani izdavači i njihove nacionalne prezentacije, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a. Očekuje se da će ove godine na Sajmu knjiga učestvovati preko 800 domaćih i stranih izlagača.

Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga zemlja počasni gost biće Grčka. Institucija zemlja počasni gost uvedena je na Beogradskom sajmu knjiga 2002. godine, kada je počasni gost bila Norveška. Potom su zemlje počasni gosti bili: Kanada, Francuska, Velika Britanija, SAD, Italija i Japan.

Pored gostovanja velikog broja stranih i domaćih književnika, izdavača i prevodilaca na Sajmu knjiga biće održan Forum Sajma knjiga na kome će se razgovarati o pitanjima profesionalnog izdavaštva u Srbiji.

Zajednički nastup na Sajmu knjiga imaju kulturni centri iz zemalja Evropske unije u Beogradu. Pored Italijanskog kulturnog centra, Francuskog kulturnog centra, Gete instituta, Instituta Servantes, Austrijskog kulturnog foruma, ove godine svoj prvi nastup na sajmu knjiga imaće Helenski fond za kulturu.

Za Školski dan, posvećen organizovanim posetama učenika, studenta, nastavnika i profesora, izdavači pripremaju poseban program.

Najuspešniji izlagači dobiće nagrade 54. međunarodnog beogradskog sajma knjiga.