Veličanstveni Olimp na zemlji ili na nebu

litochoro1Litochoro je mali moderan grad s populacijom od 7000 stanovnika smešten u podnožju  Olimpa samo pet kilometara od mora. On je mesavina  planinskog vazduha sa morskim povetarcem. Lepota pozdravlja posetioca u svakom delu Litohoro. Tradicionalna lepota u gradu, prirodne lepote van njega. Savršenstvo prirode koja okružuje Litohoro, što ga čini idealnim mestom za odmor. Raznovrstan krajolik stvara uslove u kojima rekreacija nalazi svoj smisao. Litochoro je idealna baza za istraživanje šireg područja zbog svog jednostavnog pristupa i ima izvrsnu turističku infrastrukturu.

Veličanstveni Olimp, kao da posmatra vec hiljadama godina život dole u dolinama i obalama ispod. Olimp se nadvija iznad Litohoro, spustajuci svoje vrhove sa ​​neba i stvarajući mitove koji se kotrljaju  niz njegove padine, lutaju šumama i gudurama, kao spektakularne prirodne lepote .

Kakav utisak i emocije stvara Sam pogled na ovu legendarnu planinu?

Najviša u Grčkoj (2.917 m), označlitochoro3ava granicu između Makedonije i Tesalije. Njegovi vrhovi su postali  prebivalište za dvanaest bogova u mašti starih Grka. Niže dole, to je bio dom muza, pokrovitelj umetnosti.

Svuda I na  na svakom koraku priroda prikazuje svoje bogatstvo…

Olympus – koji  prema raznim etimolozima može značiti nebo, visoku planinu, sve belo ili nesto sto presijava, najveća snaga – cini  planinsku masu, s nekoliko vrhova viših od 2.000 metara (2.917 m Mytikas, Stefani 2.909 m, 2.911 m Skolio.. Agios Antonios .. 2817., Profitisllias 2.803 m., Kaloyeros 2701 m.). Godine 1938 je proglašen nacionalnim parkom  zahvaljujući svojim I geoloških formacijama  svoje flore i faune, među kojima su mnoge retke vrste. Godine 1985 je takođe proglašen za arheološki i istorijski  spomenik, dok ga je 1981.god.  UNESCO proglasio za deo globalne biosphere.

Planina je podijeljena u tri zone prema vrstama biljnog života.

Prva obuhvata podnožjlitochoro2e do nadmorske  visini od 800 m… Tu su vinova loza, maslina i voćnjaci  ali raste I  listopadno drveće … hrast, kesten i Arbutus.

Druga, od 800 m.. . do  1.800 m, su  šume bukve I cetinari.

I treća, od 1800 m., je Alpska  s retkim mahovinama i retkihm vrstama…  dvadeset i tri  su autohtoni na Olimpu.

Magnet za ljubitelj prirode i izletnike, planina predstavlja stalan izazov za planinare. To je kombinacija koja čini Litohoro jedinstvenim mestom za odmor.

 

Ovde postoji spomenik onima koji su poginuli u Olympus ustanku 1878, s bistama lidera, Evangelos Korovangos, biskup Kitrous Nikolaos Lousis i kapetan Kuzme Doumbiotls.

Leave a Comment