Wowd – novi internet pretraživač osmislili stručnjaci iz Srbije

Wowd - novi internet pretraživač osmislili stručnjaci iz Srbije
Korisnicima Interneta odnedavno je na usluzi novi pretraživač, www.wowd.com koji su osmislili vrhunski stručnjaci iz Srbije, a koji omogućava da se na najbrži i najprovereniji način dođe do traženih informacija, izjavio je Tanjugu menadžer ovog servisa za našu zemlju Ben Tarabar.

Osnivač i idejni tvorac je dr Borislav Agapiev, Beograđanin koji živi i radi u Portlandu (SAD), a svetska promocija pretraživača održana je protekle nedelje, 20. oktobra, u San Francisku, u okviru konferencije “Web2.0 Summit”.
Tarabar je objasnio da je Agapiev pre tri godine u Beogradu formirao razvojni tim, sastavljen od najistaknutijih mladih inženjera i studenata iz Srbije, osvajača medalja na brojnim takmičenjima iz programiranja u zemlji i inostranstvu, koji su osmislili novi internet servis.
Pretraživač je u ranoj fazi razvoja javno testiran pre godinu dana isključivo u Srbiji i to pod imenom “Edgios”.
U osnovi, kako je naveo Tarabar, radi se o pretraživaču u realnom vremenu baziranom na tehnologiji koja se fundamentalno razlikuje od svih dosadašnjih, a omogućava korisniku da otkrije šta je u svakom momentu popularno na internetu.
“Hot list” popularnih stranica ažurira se uživo pred očima korisnika i omogućava da se u realnom vremenu otkriju najnoviji trendovi, teme i najzanimljivije stranice.
“Jedinstveni pristup koji ima Wowd, omogućava da se ono najpopularnije na Internetu odredi na osnovu stranica koje posećuju ljudi, a ne Web-roboti”, istakao je Tarabar i dodao da Wowd ima finansijsku podršku najeminentnijih Venture Capital fondova iz Silicijumske doline, DFJ i KPG.
Sedište kompanije je u gradu Palo Alto u Kaliforniji, a ima kancelarije u Portlandu i u Beogradu, s tim što se u srpskoj prestonici nalazi kompletan razvojni tim.