„Photoshop” na Mreži

Online obrada slike

Nove tehnologije poput širokopojasnog Interneta u domovima kućnih korisnika i bogate web aplikacije, uglavnom zasnovane na Adobeovim proizvodima, dovele su do nekada nezamislive mogućnosti online obrade digitalnih fotografija. Jedna od takvih web aplikacija koju je ponudila kompanija Adobe, pre svega radi demonstracije potencijalnih mogućnosti svojih programa, jeste Adobe Photoshop Express – atraktivan i moćan online photo editing softver.

Web tehnologije iza ovih aplikacija razvijaju se iz dana u dan, a pojavljuju se i jedinstvene inovacije i funkcije, od kojih neke čak nisu dostupne ni kroz većinu PC grafičkih aplikacija. Pri tom, mnogo toga je slobodno dostupno korisnicima.

RSIZR

Ovo je vreme online photo-editing sajtova, a primena za to ima mnogo: recimo, na putovanju bi sasvim bilo moguće iz internet kafea učitati fotografije iz digitalnog fotoaparata, obraditi ih i snimiti nazad na memorijsku karticu kamere. Jedan veoma pristupačan i lak za korišćenje photoediting sajt nalazi se na adresi www.rsizr.com. Nije potrebno registrovanje, a čim korisnik otvori prvu stranicu, ponuđena mu je mogućnost da učita fotografiju sa lokalnog diska (što može biti čak flash ili memorijska kartica), i da je obradi uz pomoć ponuđenih komandi. Svrha ove web aplikacije isključivo je redimenzionisanje slika.

Od alatki, dostupna je četkica Remove, koja ima specijalnu funkciju u procesu redimenzionisanja fotografije, jer područja njome obeležena bivaju prva uklonjena pri smanjivanju ili multiplicirana pri uvećanju slike. Alatka Preserve obezbeđuje da njome obeležena područja ostanu netaknuta pri redimenzionisanju, a obe četkice imaju mogućnost promene radijusa od jednog do 200 piksela.

Alatke Crop i Rescale izvučene su na posebnu karticu, zajedno sa specifičnom komandom Retarget. Crop i Rescale funkcionišu na već poznat način, a za njihovu deaktivaciju potrebno je, nakon primene i ostvarenih promena, kliknuti na pomenutu alatku Retarget. Osim ovih alatki, tu su još i one standardne – za rotiranje slike, zumiranje itd.

Algoritam na kojem se bazira Rsizr razvili su Šaji Avidan i Arijel Šamir, istraživači i naučnici iz kompanija Adobe i Mitsubishi. Nakon prezentovanja njihovog rada, za algoritam se zainteresovao jedan flash programer, modifikovao ga, prilagodio i lansirao Rsizr. Inače, ovaj algoritam, poznat kao Seam Carving, može se dodati Adobe Photoshopu putem plagina.

Pomenuti algoritam usvojio je i photo-editing web sajt FotoFlexer (www.fotoflexer.com), koji zaista vredi posetiti. Veoma je razvijen, i donosi skup alatki za obradu fotografija poput osrednjeg amaterskog PC programa. Tu su različiti efekti, fontovi, unapred pripremljeni oblici, alatke za različite vrste distorzija, alatke za retuširanje, rad u slojevima i još nekoliko naprednih alatki (Recolor, Curves, Morph).

Brz i efikasan algoritam

Algoritam Seam Carving u slučaju smanjenja slike radi tako što skenira kompletnu sliku, analizirajući koje je piksele najbezbednije ukloniti. Na ovaj način slika se umanjuje bez distorzije glavnih objekata na njoj. Ono što ovaj algoritam čini posebnim jeste njegova brzina u radu, pa je proces umanjenja ili uvećanja veoma brz. Ova tehnologija daje najbolje rezultate na fotografijama sa uniformnom pozadinom, kao što su trava, šuma, nebo, zid, površina vode i slično, gde su varijacije u boji i teksturi male.

Jedan od interesantnih efekata koje omogućava algoritam jeste proces uklanjanja nekog objekta sa slike, koji daje odlične rezultate. Korisnik prvo selektuje delove slike koji su važni i oboji ih u zeleno, a zatim delove koji treba da budu uklonjeni oboji u crveno. Softver zatim automatski uklanja neželjene objekte, analizirajući sliku na bazi potrebe korisnika. Pri tom selektovanje nije potrebno uraditi potpuno precizno. Na ovaj način mogu se ukloniti pojedine osobe sa fotografije kao da ih nije ni bilo, na lak i brz način. Sledeći korak u razvoju ovog algoritma jeste njegova primena na video. Zahvaljujući njemu, očekuje se da će kvalitet videa male rezolucije biti znatno bolji na ekranima visoke rezolucije; problem se pojavljuje, recimo, kod YouTube videa. Ova video tehnologija će u realnom vremenu redimenzionisati video, dok istovremeno teče reprodukcija. Originalni fajlovi ostaju neizmenjeni.

Adobe Photoshop Express

Među online photo-editing aplikacijama Adobe Photoshop Express je verovatno najprivlačniji. Tome doprinose ne samo mogućnosti koje je donela Flex tehnologija na kojoj se bazira, već i besplatnih 2 GB prostora za fotografije korisnika, uz vizuelno atraktivan grafički interfejs. Da bi Adobe Photoshop Express funkcionisao pravilno, na računaru korisnika mora biti instaliran Flash Player 9 i neki od popularnih web browsera (Firefox, Safari, IE). Zatim je potrebno uputiti se na adresu www.photoshop.com/express i, uz otvaranje naloga na sajtu, dobiti pristup aplikaciji.

Web aplikacija Adobe Photoshop Express ima uprošćen grafički interfejs sa osnovnim alatkama za obradu fotografija, i vrlo se lako koristi – dovoljno je samo deset minuta da bi se njome ovladalo. Sasvim je jasno da je Adobe ovaj program namenio amaterskim korisnicima koji nemaju lični računar ili su na putu, tako da je prostor za smeštaj fotografija jedna od najvažnijih mogućnosti. Još jedna pogodnost ogleda se u tome što korisnik dobija i kratku URL adresu (user_name.photoshop.com) svoje galerije, pa svakome može ponuditi link radi gledanja ili, uz malo veštine i znanja, galeriju ugraditi u stranice sopstvenog web sajta. U 2 GB prostora za čuvanje slika može stati zaista mnogo, posebno ako se u JPG formatu poveća kompresija za desetak posto. Gubitak na kvalitetu skoro je neprimetan, a ušteda na memorijskom prostoru je velika.

Nakon prijavljivanja na sistem, korisnika dočekuje prozor My Photos u kom su prikazane fotografije koje je korisnik prebacio na svoj nalog i obrađivao. U desnom gornjem uglu nalazi se meni za sortiranje fotografija, pa one mogu biti prikazane prema datumu postavljanja u galeriju ili prema oceni koju daje korisnik. Moguće je podešavati veličinu sličica koje su date kao preview fotografija, što doprinosi uštedi prostora na ekranu. U gornjem desnom uglu nalazi se ikonica koja obezbeđuje aktiviranje full screen prikaza, kako prilikom pregleda fotografija tako i prilikom njihove obrade. U prozoru My Photos fotografijama se mogu, pored davanja ocena, dodeliti i imena.

U navigacionom delu s leve strane prozora izlistani su albumi koje je korisnik kreirao u okviru galerije. Broj albuma može biti veliki. U slučaju velikog broja fotografija, u donjem levom uglu obezbeđeno je polje Search, pa je njihovo pretraživanje praktično trenutno. Za dodavanje novih fotografija obezbeđeno je dugme Upload Photos u gornjem levom uglu prozora My Photos. Ako se pokazivač na ekranu postavi na malu sličicu u prozoru My Photos, automatski se pojavljuje meni iz kog se mogu izabrati dalje akcije: obrada fotografije, rotiranje, slanje putem emaila, download na lokalni računar, URL ka fotografiji itd. Obrada fotografije može se inicirati takođe na klasičan način, dvostrukim klikom levim tasterom miša.

Snalaženje pri obradi fotografija je intuitivno i lako. S leve strane postavljene su sve dostupne alatke, podeljene u tri kategorije: Basics, Tuning i Effects. Prva grupa donosi mogućnost rotiranja i seckanja slike, korekciju ekspozicije, uklanjanje crvenih očiju, alatku za kloniranje i menjanje saturacije boja.

Kategorija Tuning donosi podešavanje balansa belog, izoštravanje, Soft Focus, kao i alatke Highlight i Fill Light, koje mogu značajno popraviti kvalitet slike.

Kategorija Effects donosi nekoliko uobičajenih efekata koji nezanimljive fotografije mogu učiniti interesantnijim: Black and White, Sketch (čini da fotografija izgleda kao crtež), Distort (unosi distorziju u selektovani deo slike), Tint (fotografiji daje dominantni ton boje), Hue (zasićenje boja) i vrlo upotrebljiv efekat Pop Color, koji na lak način omogućava da se objekat na slici istakne kroz boju ili da se eliminiše odvlačenjem pažnje od strane sporednog objekta intenzivne boje.

Inovacija iz Microsofta

Kompanija Microsoft lansirala je nov i atraktivan online sistem, baziran na novoj tehnologiji analiziranja fotografija, koji omogućava da se od većeg broja fotografija jednog objekta ili scene načini trodimenzionalni prikaz. Korisnik ovog servisa izvrši upload fotografija iz različitih uglova, bilo da su u pitanju osobe, građevine ili bilo šta drugo, dok softver sve to analizira i formira trodimenzionalnu galeriju.

Problem nastaje kada neko poželi da pogleda ovako nešto. Photosynth ima izvesne sistemske zahteve vezane za Microsoft platformu: potrebna je grafička kartica sa najmanje 32 MB VRAM-a, softverska 3D akceleracija, isključivo Windows XP i Vista, DirectX7 i Internet Explorer ili Mozilla Firefox (photosynth.net).

Kao što se može videti, ponuda zanimljivih, a pre svega besplatnih online photo-editing aplikacija je sve veća. Konkurencija se međusobno bori za opstanak, a najveću korist od novih tehnologija imaju korisnici. Potpuno je jasno da dolazi vreme web aplikacija, ne samo radi obrade fotografija već i u mnoge druge svrhe.

Leave a Comment