Ugađanje i samopoštovanje

Gde je granica onoga što je neko spreman da učini da bi se drugom dopao, da bi bio prihvaćen, da bi ostvario vezu?

Izvor: Politika.rs

Nema ništa prirodnije od toga da onda kada nam se neko jako dopadne i mi želimo da se dopadnemo toj osobi. Tada se trudimo da budemo pažljivi, ljubazni, zabavni, seksepilni, pametni… Tada pokazujemo svoje najbolje lice, prikazujemo se u najlepšem svetlu. Ali gde je granica onoga što je neko spreman da učini da bi se drugom dopao, da bi bio prihvaćen, da bi ostvario vezu?

Verovatno i vi poznajete neku žensku osobu koja je u ovakvim situacijama spremna da odstupi od svojih stavova, uverenja, uobičajenog načina oblačenja, načina ponašanja da bi se dopala nekom muškarcu. Nekoga ko zbog utiska koji ostavlja naručuje hranu koju ne voli, pije piće koje mu ne prija.

Reč je o osobama koje veruju da drugome moraju stalno da ugađaju da bi ih on prihvatio i zavoleo. Što im je drugi važniji, to su spremnije više da ugađaju. Ali, da li je ovakvo ugađanje dobar put do ljubavi i kakve rezultate donosi?

Ugađamo drugome onda kada činimo ono što on želi, što mu godi, što kod njega izaziva prijatnost. Kada nekoga volimo, tada želimo da mu bude prijatno tako da se i ponašamo u skladu sa tim. Ugađanje zaista jeste jedan od načina pokazivanja ljubavi. Ali reč je o ugađanju koje je stalno, preterano, neurotično.

U zdravom ljubavnom odnosu postoje trenuci kada ugađamo i trenuci kada ne ugađamo, kada tražimo da partner ugodi nama. Volimo mi partnera, ali očekujemo i da on voli nas. Partner ima želje, ali ih imamo i mi. Zbog toga se u zdravim odnosima pojavljuje konflikt, dok ga nema u odnosima preteranog ugađanja.

A naše želje su veoma važne. Kroz izražavanje svojih želja izražavamo sebe. Žena koja u početku preterano ugađa muškarcu, pokušavajući da se uklopi u njegovu predstavu o idealnoj ženi, skriva sebe. Zbog želje da bude sa njim, ona se odriče svih drugih želja. Rezultat je da je on neće upoznati, kao ni da ona neće živeti sebe. A ko dugo skriva sebe, može sebe zaboraviti, izgubiti, poništiti. Time će izgubiti i svoj šarm.

Zato ne čudi da su veze, nastale na ovaj način, nestabilne. Ako žena, kada se oseti prihvaćenom, konačno pokaže svoje pravo lice, partner se može osetiti izigranim i napustiti je. Shvatiće da ona nije ona osoba sa kojom je započeo vezu. Ona žena koja iz straha od napuštanja nastavi da stalno ugađa, sačuvaće svoju vezu, ali će u njoj živeti skučeno, bez prave bliskosti. Boleće je i osećanje da u stvari nije voljena, jer kada drugi kaže „volim te”, ona će znati da ne voli nju već sliku koju mu ona ugađajući projektuje.

I zato verujemo da se preterano ugađanje ne isplati, da ne može doneti ljubav. Budimo ono što jesmo i družimo se sa onima koji nas takve prihvataju i vole.

Leave a Comment