Šta ženama krade želju za seksom

Statistike pokazuju da trećina žena između 18 i 60 godina pati od poremećaja polne funkcije, odnosno da ima problem sa smanjenim libidom. Problem je rešiv, samo zahteva malo više razumevanja među partnerima.
Uzrok problema može da bude fizičke i emocionalne prirode, međutim, ako je privremen, nema razloga za brigu. Do njega najčešće dovode hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa ili nakon ulaska žene u menopauzu.
Slabija seksualna želja česta je i u periodu posle porođaja, kada je ženi polni odnos bolan ili ako pati od depresije. Konačno, retki su partneri koji imaju jednaku seksualnu želju, pa ponekad moraju da naprave neki kompromis.

Hormoni slabe libido

Dr Rut K. Vesthajmer, autorka knjige „Seks za početnike“ u izdanju „Mikro knjige“, veruje da je problem smanjenog libida rešiv i da zahteva samo malo više razumevanja među partnerima.
– Lek za nedostatak polne želje zavisi od uzroka – kaže ona.
– Kad je žena u depresiji, ona sigurno neće ni pomišljati na seks. Ako joj partner pomogne da izađe iz tog stanja, njen libido će se verovatno sam oporaviti.
U menopauzi nastupaju hormonske promene koje prirodno dovode do naglog ili postepenog gubitka polne želje. Vlažnost vagine se smanjuje ili potpuno izostaje, pa ona postaje suvlja i manje elastična. Zato se veliki broj žena u ovom periodu žali na bolan odnos.
– Ovo zvuči prilično loše, zar ne? Bolan snošaj sigurno može biti razlog da prekinete polni život. Ipak, postoji jednostavno i efikasno rešenje: koristite neko mazivo – savetuje autorka.

Fizički ili psihološki problem

Poslednjih godina ženama u menopauzi se predlaže hormonska terapija estrogenom, jer ona pozitivno utiče na libido. Međutim, dr Rut K. Vesthajmer kaže da ovakav tretman nije neophodan svakoj ženi.
– Veliki broj starijih žena uživa u seksu bez uzimanja dodatnih hormona – kaže ona. – Ako postoji potreba za ovakvom terapijom, neophodna je konsultacija sa ginekologom.
Kada žena nema nikakav fizički problem, gubitak polne želje je u velikoj meri psihološke prirode.
– Ako žene očekuju da će im se želja za seksom smanjiti posle menopauze, zaista će doživeti gubitak libida – objašnjava.

Umor posle porođaja
Po mišljenju Dr Rut K. Vesthajmer, autorke knjige „Seks za početnike“, novopečene mame najbrže gube interesovanje za seks. Previše su okupirane bebom, nemaju vremena da razmenjuju nežnosti s partnerom i često su umorne i pospane.
– Ovaj period jeste naporan za mlade mame, ali u ovom slučaju one bi trebalo da pokažu razumevanje prema partneru koji je bio strpljiv tokom njihove trudnoće.

Strah od odbacivanja

Dr Rut K. Vesthajmer se u svojoj knjizi posebno osvrće na problem gubitka želje za seksom kod žena koje su imale hirurške intervencije na reproduktivnim organima, poput histerektomije, uklanjanja jajnika.
– Gubitak jajnika žena u svojoj glavi može da izjednači sa gubitkom mladosti, ženstvenosti i lepote. Ona je time praktično gurnuta u ranu menopauzu – objašnjava dr Rut K. Vesthajmer.
Takođe, mnoge žene se suočavaju s rakom dojke, te moraju da se podvrgnu mastektomiji, odstranjivanju dojke hirurškim putem.
Naravno, najvažnije je njihovo zdravlje, ali ne treba zanemariti ni seksualna osećanja. Autorka podseća da se ženske grudi smatraju simbolom ženstvenosti i da gotovo svakog muškarca seksualno uzbuđuju, pa žena koja izgubi jednu ili obe dojke često strahuje da će biti odbačena.
– Savet psihoterapeuta ovim ženama može mnogo da pomogne, ali samopouzdanje može da im vrati samo njihov partner – kategorična je Dr Rut K. Vesthajmer.