Paris Fashion Week – visoka moda

Paris Fashion Week – visoka moda za proleće/leto 2010.g.

Visoka  moda iz Pariza za predstojeću sezonu

Poslednje nedelje u januaru održana je pariska nedelja mode na kojoj je bila predstavljena nova dizajnerska couture odeća za predstojeću sezonu proleće-leto. Većina kolekcija je bila nadahnuta vintage glamurom, a bilo je i mnogo futurističkih kreacija. U više navrata na pisti su se mogle videti haljine geometrijskih oblika, naglašen nakit (količinom i veličinom) te čitava paleta boja i materijala, najviše futurističkih.

Giorgio Armani

Armanijeva kolekcija bila je prepletena simbolima meseca, u obliku privesaka, ukrasa za kosu, na tkaninama i u samom izgledu kreacije.

„Radi se o Mesecu. Svaki put kad pripremam kolekciju treba mi tema, a sad je to bio Mesec – razmišljanje o nečem romantičnom i snenom, udaljenom od svakodnevnog života“, rekao je Armani pre početka revije.

U skladu s tim koristi boje- srebrnu, crnu, nežno plavu i svjetlucave tkanine.

Chanel

Futurističkog sjaja nije nedostajalo ni kod modne kuće Chanel. Karl Lagerfeld kaže da mu je ideja za kolekciju došla kao “elektronski flash u glavi u pet sati ujutro. Srebrno i pastelno”, rekao je. “To je prvi put u svojoj celoj karijeri da sam napravio kolekciju bez crne ili modre boje.“

Manekenkama je osmislio čudnovate podignute frizure, a kostime „osuvremenio“ svetlucavim čarapama i srebrnim cipelama. Kostimi su bele i nežnih pastelnih boja sa srebrnim obrubom.

Fascinantno je njegovo viđenje „futurističkog venčanja“ –  neobična venčanica za mladu i srebrno odelo za mladoženju.


Jean Paul Gaultiere

Jean Paul Gaultiere je inspiraciju za svoje haljine pronašao u Meksiku i kulturi Azteka.

Odeća je dopunjena velikim meksičkim šeširima, a boje koje pretežno koristi su plava, tirkizna, zelena i crna, te smeđa koža.

Manekenke su nosile mnogo nakita, uglavnom od tirkiza – više prstenja na jednom prstu, mnogo narukvica, ogrlica, a česti je ukras i motiv na haljinama palma ili perje. Haljine su napravljene od isprepletenih traka.


Christian Dior

Bleda put i elegancija sa gledališta britanskih konjskih trka ostavljaju aristokratski utisak u couture kolekciji koju je za modnu kuću Dior osmislio John Galliano.

Crne kožne rukavice i čizme s kopčama obavezan su dodatak uz outfit modernih „vojvotkinja“. Modeli imaju šešire, cilindre sa velom ili natapiranu frizuru poput Cruelle de Vil. Stroge linije jahačkih kostima, cvetni reljefi na haljinama pastelnih boja, glomazni nakit odlikuju prvi deo kolekcije.

Glomazan nakit – veliki privesci na ogrlici ili narukvice novi su Diorov modni trend koji se uklapa u njegove kreacije. Balske haljine za glamurozne večernje izlaske pretežno su purpurne, maslinaste, ljubičaste i plave boje, raskošnih krojeva .

Foto:
image.net
Monica Feudi / Gorunway.com
Marcio Madeira

Procitajte jos:

Neodoljive tasne za vas prolecni stajling

KRZNO i mi

Moderne rukavice za zimu 2009./2010.

Haljine za koktel parti

Leave a Comment