YouTube lista najgledanijih videa

YouTube je postao jedan od standarda kada je u pitanju utvrđivanje sadržaja koji su privlačili najviše pažnje u godini koja je na izmaku. Od početka godine se nižu događaji koji su bili najgledaniji određenih meseci.

Inauguracija američkog predsednika Obame je bio najtraženiji termin na YouTube-u u toku meseca januara. Međutim, ovo nije događaj koji je najviše puta viđen na popularnom sajtu u ovoj godini. Veći broj ljudi je bio zainteresovan za Susan Boyle, neglamuroznu škotsku vokalnu senzaciju čija je besprekorna interpretacija numere I Dreamed A Dream u okviru Britain Got Talent šoua načinila od nje pravu zvezdu.

Njena interpretacija pomenute numere upotpunjena sa oduševljenim žirijem je viđena na sajtu čak 120 miliona puta čime se svakako kvalifikovala za najgledaniji video u istoriji ovog sajta koji je pokrenut 2005 godine. Na drugom mestu, sa ipak ogromnim zaostatkom je video pod nazivom David Goes to the Dentist, koji prikazuje sedmogodišnjeg David-a nakon što je bio kod zubara i prošao tretman novokainom.

Ovaj klip je viđen preko 40 miliona puta. Lista je postovana pre nekoliko dana na Broadcasting Ourselves, oficijelnom YouTube blogu. Do petog mesta se nalazi JK svadbeni ples (33+ miliona puta viđen) koji prikazuje ples na venčanju para iz Minesote, zatim trejler za hit film sa vampirima New Moon (31+ milion puta) kao i reklama za Evian vodu koja prikazuje računarski generisane ali visoko realistične bebe na rolšuama.

Blog navodi da su svi najviše puta pregledani klipovi zabavnog sadržaja. Među najgledanijim klipovima nema onih koji su po novinskim vestima obeležili godinu: inauguracija Obame, smrt Michael Jackson-a, te razni politički skandali. Ovo dokazuje da uprkos potencijalu kada je u pitanju širenje informacija, YouTube, koji je kupljen od strane kompanije Google za $1.6 milijardi 2006 godine i dalje služi primarno za zabavu.

YouTube je takođe napravio i listu najgledanijih profesionalnih muzičkih videa pri čemu je na prvom mestu I Know You Want Me izvođača Pitbull koji je viđen oko 82 miliona puta. Teen senzacija Miley Cyrus je zauzela sledeća dva mesta sa pesmama The Climb i Party in the USA koje su zajedno osvojile oko 120 miliona pregleda.

Parodija komičarskog trija Loney Island pod nazivom I’m on the Boat je viđena 48 miliona puta dok je poslednji na listi klip za numeru Leri Hilson Knock You Down. YouTube je načinio i llistu najpopularnijih pretraga po mesecima, pa je tako u januaru najtraženiji bio snimak Obamine inauguracije, u junu i julu najviše su bili traženi snimci vezani za smrt Micheal Jackson-a.

Jamajčanski sprinter Usain Bolt koji je postigao rekord u trci na 100m je bio najtraženiji u avgustu, dok je ispad repera Kanye West-a na dodeli muzičkih video nagrada privukao najviše pažnje u septembru. YouTube kao najtraženiji termin u decembru navodi Tiger Woods-a koji je imao određenih porodičnih problema.

Leave a Comment