U internet pretraživače koji mogu postati veoma poznati možemo ubrojati i Wowd, prvenstveno zbog nesvakidašnjeg načina pretrage, koja, prema rečima kreatora sajta, korisniku prikazuje najsvežije (u realnom vremenu) rezultate za zadatu pretragu. Naravno, takav način može biti veoma koristan, ali to ne mora da podrazumeva veliki uspeh na već bogatom tržištu pretraživača. Dopadljivog je dizajna i znatno se razlikuje od većine upravo zbog drugačije pretrage, koja rezultate slaže u realnom vremenu prema njihovoj popularnosti.

Adresa: www.wowd.com

Pogledajte jos:

Wowd pretraživač VIDEO

Wowd – novi internet pretraživač osmislili stručnjaci iz Srbije

One Comment

 1. Radi se jos jednom u nizu pokusaja osmisljavanja i realizacije jedne nove/stare ideje o “distribuiranom sistemu indexiranja” relevantnog Web sadrzaja na principu p2p tehnologije.
  U osnovi radi se o pretrazivanju sadrzaja cija se relevantnost meri na potpuno drugaciji nacin od uobicajenog algoritma koji “ceni” mnoge stvari koje mogu i vestacki da se indukuju…mislim na sve tehnike SE Optimizacije, dakle besomucnim linkovanjem vestacki stvarate relevantnost stranice itd. Da se razumemo, ovo je samo delic od tehnika koje se koriste ali ga navodim samo kao primer.
  E sad, zamisao tvoraca Real Time Search aplikacija je da se relevantnost meri prema tome sta se i koliko trazi na Internetu, a Real Time se postize putem p2p tehnologije koja umrezuje korisnike i na taj nacin distribuira index u realnom vremenu, za razliku od klasicnog indexiranja putem spidera i smestanja indexa na servere, dakle centralizovani sistem.
  Prethodnica Wowd-a je Edgios a iza obe aplikacije stoji Borislav Agapiev, nas covek u svetu pameti kao i ekipa mladih dewelopera u Beogradu.
  Iza celog projekta stoji i par zvucnijih imena i po svoj prilici prilicno novca u Americi, Silikonskoj Dolini…ali o tome se mozete informisati na samom sajtu.
  Sama oplikacija je poseban program koji se izvrsava na browseru (zasada Firefox i IE) a radi na svim OS.
  To ga razlikuje od prethodnika Edgios – koji je pravljen kao poseban browser.

Leave a Comment