Šta vam treba da biste gledali HD TV


Kada 2012. godine bude uvedena digitalna televizija, svi građani će za prijem slike morati da nabave uređaje za prebacivanje analognog u digitalni format, što će ih najmanje koštati.

Za one sa dubljim džepom, tu su najnovije verzije LCD i plazma televizora, za koje treba izdvojiti najmanje 20.000 dinara. Za najkvalitetniju sliku digitalne televizije treba izabrati one sa oznakom “ful HD” jer imaju najbolju rezoluciju.

Sa uvođenjem digitalne televizije i pojavom novih tehnologija, nije svakom kupcu lako da se odluči koji TV prijemnik da kupi.

Pri izboru novog televizora svakako da se treba voditi cenom, ali treba znati i to da su najjeftiniji televizori ujedno i oni koji primaju samo analogni signal. Uz set top boks uređaj koji košta od 25 do 50 evra, može se obezbediti prijem digitalnog signala.

Ipak, tu su novi modeli televizora, kao što je LCD, koji ima ekran sa tečnim kristalima, i plazma kod kojih sliku reprodukuju zagrejani gasovi.

Stari televizori odlaze u istoriju, ali se čini da kupci nisu baš uvek vešti u izboru novih aparata.

LCD ili plazma?

Najvažniji kriterijum pri izboru LCD ili plazma televizora je veličina ekrana. Veliki ekran ne mora da znači i najbolju sliku, a stručnjaci kažu da najkvalitetniju sliku imaju televizori čiji je raspon dijagonale od 86 do 120 centimetara.

Poznavaoci ističu da plazma ekrani nude nešto bolju sliku od LCD-a.

U “Tehnomaniji” navode da novi televizori imaju veću rezoluciju, kao i veće osvetljenje što daje mnogo bolju i realniju sliku.

“Kada je poređenje LCD-a i plazme u pitanju, i jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. LCD televizori su ranije imali problem sa kašnjenjem slike. Kod plazme dobijate lepšu sliku što je veća dijagonala. Svi televizori imaju i normalne priključke, ali ako kupite onaj sa oznakom ‘ful HD’, dobijate najbolji kvalitet slike”, objašnjavaju za “Blic” u “Tehnomaniji”.

Plazma modeli, takođe, imaju veliki izbor velikih ekrana, dok su LCD televizori tanji i lakši, a rok trajanja im je duži. Takođe, troše i upola manje električne energije.

U zavisnosti od proizvođača i veličine ekrana, obični televizori koštaju od 10.000 do 20.000 dinara. LCD televizor može da se nađe za 20.000 dinara, ali cene idu i do 200.000 dinara. Plazma televizori su nešto skuplji i koštaju od 40.000 do 250.000 dinara.