Facebook najavio bolju zaštitu podataka


Osnivač Facebooka, Mark Cukerberg, u otvorenom pismu namenjenom članovima popularnog soc-net sajta ističe najveće promene koje će pretrpeti u skorije vreme, a tiču se privatnosti.

U svom obraćanju, on ističe da Facebook prestaje sa regionalnim mrežnim povezivanjem, dok će opcije o privatnosti postati jasnije korisnicima pri upotrebi.

“Fokusirali smo se na alatke koje će korisnicima omogućiti kako bi imali kontrolu nad informacijama i njihovim deljenjem sa ostalim članovima na mreži. Trenutni model privatnosti, koji se bazira na povezivanju zajednica u okviru škole, kompanije ili regije, više ne zadovoljava milione članova koliko Facebook ima”, istakao je Cukerberg.

Novi sistem baziran je na ideji da sadržaj koji korisnik postavi bude dostupan samo njegovim prijateljima ili prijateljima njegovih prijatelja ili svima. O ovome odlučuje sam korisnik time što svaki sadržaj koji postavi može da uređuje na način koji mu odgovara.

Kada je u pitanju privatnost podataka, u Facebooku tvrde da je ona nepovrediva i da ne postoji mogućnost prodavanja podataka oglašivačima.

“Facebook poseduje privremene licence o ovakvim podacima. Ali korisnik u bilo kom trenutku može da deaktivira sadržaj ili obriše profil”, ističe direktor sektora za javne poslove EU Ričard Alan.

Leave a Comment