British Telecom super brza mreža 2012

Super brza širokopojasna internet mreža kompanije British Telecom će biti završena na vreme za Olimpijske igre 2012 godine koje se održavaju u Londonu.

Mreža bazirana na optičkim vlaknima vredna 1.5 milijardi funti će za pojedine korisnike ponuditi brzine do 100Mbps, podržavajući prenos video sadržaja visoke definicije. Međutim, ova mreža će moći da dopre samo do oko 40% domaćinstava u Velikoj Britaniji mahom u urbanim sredinama.

Kompanija je originalno planirala da ovaj program bude završen do 2013 godine ali usled određenih promena u rasporedu i prioritetima kao što su olimpijske igre odlučeno je da rok bude do 2012 godine. Uzimajući u obzir načinjeni napredak u implementaciji ovog programa, kompanija tvrdi da će oko četiri miliona domova imati pristup ovoj vrsti interneta do kraja godine.

Izvršni direktor British Telecom-a Ian Livingston, navodi da će kompanija ponuditi pristup mreži za 10 miliona birtanskih domova do početka olimpijade, koji će se dogoditi 27. jula 2012 godine. Ali, proširenje pokrivenosti koje treba da bude ostvareno do ovog roka će morati da uključi podršku javnog sektora, dodaje on. Korisnici će biti u mogućnosti da pristupe najvišim brzinama interneta tamo gde British Telecom postavi optičke kablove skroz do njihovih domova.

Međutim, ova mreža će omogućavati brzine do 40Mbps na mestima gde optički kablovi budu vodili preko čvorišta koja će postaviti kompanija. Domovi korisnika koji će biti povezani preko ovih čvorišta će ipak biti povezani sporijim bakarnim kablovima. British Telecom trenutno ima oko pet miliona korisnika.

Najveći rival British Telecom-a je kompanija Virgin Media koja trenutno u svojoj ponudi ima za pojedine korisnike internet velike brzine do 50Mbps, koji naziva super brzim internetom. Britanska vlada navodi da su njeni trenutni planovi da se obezbedi super brzi širokopojasni internet za 90% stanovništa do kraja 2017 godine dok bi svi korisnici trebali da do 2012 godine imaju internet brzine od 2Mbps. Međutim, Ian Livingston, traži dalje pojašnjenje od vlade Velike Brtanije.

Ukoliko pogledate, širom sveta, vlade nekoliko zemalja proaktivno podržavaju uvođenje interneta velike brzine na način na koji to planira British Telecom. Sa druge strane, u Velikoj Britnaiji i dalje traje debata po ovom pitanju, što je dobro, ali potrebno je da političari u Velikoj Britaniji odluče koliki prioritet za njih predstavlja širokopojasni internet preko optičkih kablova. Da bi podržala razvoj širokopojasnog interneta za ruralna područja Velike Britnaije, vlada u Londonu planira da uvede godišnju taksu u vrednosti od 6 funti.

Zvanični sajt: bbc.com

Leave a Comment