Adobe najavljuje podrsku za 3D Flash

U pokušaju koji bi mogao da bude značajan za programere online igara, Adobe Systems najavljuje dodavanje 3D grafičke podrške u narednim verzijama svog široko korišćenog plug-in-a za pretraživač.

Ovaj potez je važan napredak za Flash, softverski dodatak koji olakšava programerima teškoće sa kojima se susreću kada su u pitanju nekompatibilnosti između različitih operativnih sistema i pretraživača. Ova podrška nije mogla da dođe u boljem trenutku obzirom da je Flash pod opsaodm različitih novih Web standarda među čijim karakteristikama se nalazi i podrška za 3D Web grafiku.

Planovi za 3D podršku od strane kompanije Adobe su isplivali još na Adobe Max konferenciji u mesecu oktobru. Tada je bilo reči o Flash Player 3D budućnosti, kada su posetioci pozvani da „duboko zarone“ i vide šta je to sve Adobe pripremio. Ova prezentacija je održana poslednjeg dana pomenute konferencije. Nešto kasnije menadžer proizvoda za Flash Imbert Thibaut je ponudio novi uvid u ono što će 3D Flash da ponudi.

Adobe je dodao neke 3D karakteristike još 2008 godine za izdanje Flash Player-a 10 ali su one bile ograničene, pa su tako na primer 2D objekti mogli da budu manipulisani u 3D prostoru. Ovo ipak nije pravo 3D okruženje kakvo možemo da vidimo u pucačinama iz prvog lica. Iako je Adobe uložio značajne napore kada je u pitnaju 3D podrška za sledeću verziju Flash Player-a 10.1 obzirom da ova verzija nije donosila nikave izmene u korisničkom interfejsu ona je označena kao manja, pa je dobila samo oznaku 10.1.

Dodavanje 3D interfejsa bi moglo da bude značajna promena za programere tako da je za očekivati da će verzija 11 biti ta koja će doneti potpuni dolazak 3D podrške. Ipak, budućnost 3D tehnologije na webu nije tako svetla za sada. Većina pretraživača, uključujući Firefox, Chrome i Safari trenutno za 3D tehnologiju koriste WebGL, koja je bazirana na postojećem standardu OpenGL koji ima široku ali ne univerzalnu podršku.

3D se ipak ne završava sa WebGL-om, Google ga koristi kao osnovu za biblioteku koda sa ciljem obezbeđivanja Web grafičkog 3D interfejsa višeg nivoa. Sa druge strane, Microsoft u svom IE9 ne podržava WebGL, što dodatno komplikuje stvar. Činjenica je da je trenutno i na tržištu pretraživača ali i tehnologija koje podržavaju prikaz 3D sadržaja situacija vrlo zamršena. Ne postoji konsenzus kako među kompanijama koje proizvode pretraživače koji standard koristiti.

Novi HTML5 standard ima značajne izglede da postane predominatan ali to ne mora da bude tako. Napori kompanije Adobe da načine podržani Flash 3D su delom izazvani upravo i bojazni da bi HTML5 mogao da postane predominatan, što bi Flash dovelo u jako tešku poziciju. Web programeri sa svoje strane mogu da odigraju značajnu ulogu u budućnosti 3D Weba jer upravo njihova podrška određenoj platformi može da promeni tok istorije.

Jasno je da je izazov za sve još uvek u vazduhu. Još uvek nemamo pobednika ali ni gubitnike. Bliska budućnost će pokazati kako će se ova zanimljiva situacija završiti i naredni period će pokazati da i će neke tehnologije koje već dugo znamo otići u istoriju ili će nastaviti da egzistiraju unapređene i prilagođene.

Izvor:  http://news.cnet.com

Leave a Comment