Google osvezava rezultate pretrazivanja Kofeinom

google logofather’s day

GOOGLE JE U UTORAK SAOPŠTIO da je uveo nov sistem indeksiranja veba kako bi korisnicima ponudio svežije rezultate pretraživanja. Novi sistem nazvan Kofein (Caffeine), daje rezultate koji su za 50% bliži „živim“ u odnosu na raniji sistem.

Google je ranije svake noći pregledao jedan „komad“ veba, indeksirao ga i prikupljene informacije potom objavljivao u rezultatima. Stari indeks koji je unapređen Kofeinom imao je nekoliko slojeva, od kojih su neki osvežavani brže od drugih, a glavni sloj je osvežavan svakih nekoliko nedelja. Zahvaljujući Kofeinu sada se nove informacije odmah indeksiraju i poslužuju nekoliko sekundi kasnije.

U početku je Google svoj indeks ažurirao jednom svaka četiri meseca, a otprilike dvehiljadite godine počeo je da ga ažurira na svakih mesec dana. U to vreme nije bilo dovoljno kapaciteta ni da se svi njegovi centri za obradu podataka ažuriraju odjednom, tako da su se dobijali različiti rezultati ukoliko bi se za isti izraz pogađali različiti centri.

Kofein je oživeo u poslednjih par dana i sada ga koriste svi centri. Pored toga što korisnike uslužuje svežijim podacima, ova tehnologija u velikoj meri omogućava Googleu da poveća razmere svoje ponude. Kompanija će moći da indeksira znatno više dokumenata – reda 100 petabajta.

Prelazak na nov način indeksiranja samo još jasnije izražava sve veću potrebu ljudi da nađu što svežije informacije. Kofein dodaje nove informacije bazi smeštenoj u skladište kapaciteta sto miliona gigabajta brzinom od nekoliko stotina hiljada gigabajta dnevno, jer svake sekunde obrađuje paralelno na stotine hiljada strana, navodi se u Googleovom saopštenju.

Leave a Comment