Apple i Google pred antimonopolskom istragom


Erik Šmit, glavni izvršni rukovodilac Googlea i Artur Levinson, bivši glavni izvršni direktor kompanije Genentech (koju je u međuvremenu kupio švajcarski Roche), rukovodioci su i u Googleu i u Appleu. Prema američkom saveznom zakonu nije dozvoljeno da ista osoba bude u Upravnom odboru dve kompanije, jer to može da utiče na njihovo međusobno nadmetanje.

Obe pomenute kompanije se nadmeću direktno i indirektno u raznim oblastima, ali je to najočiglednije na tržištu mobilnih telefona. Appleov iPhone je kompaniji doneo ogroman uspeh i ključni je proizvod za njen budući rast, a na njemu se izvršavaju mnoge aplikacije koje su povezane s Googleom. S druge strane, Googleov operativni sistem Android se koristi na telefonima G1 koje prodaje T-Mobile.

Pored toga, obe kompanije su glavni rivali Microsoftu.

Stručnjaci za digitalizaciju dokumenata ukazuju da je i američko Ministarstvo pravde pokrenulo istragu o vansudskim sporazumima na osnovu kojih je Google dobio pravo da digitalizuje i prodaje čitave biblioteke.

Predsednik SAD Barak Obama naimenovao je  Erika Šmita za člana Predsedničkog saveta za nauku i tehnologiju. Radi se o dvadesetočlanom savetničkom telu koje pomaže formulisanje politike u oblastima u kojima je važno poznavanje nauke i tehnologije.

Leave a Comment