Za 38. Fest već prodato 63.000 karata

Za 38. Fest, koji je počeo sinoć, već je prodato 63.000 ulaznica, izjavio je direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić.

Za  38. Fest već prodato 63.000 karata

Predsednik Odbora Festa Darjan Mihajlović ocenio je da taj rekord u pretprodaji karata pokazuje da je “Fest dobra navika Beograda”.

Kao član Gradskog veća i predstavnik Skupštine Beograda koja je osnivač Festa, Mihajlović je na konferenciji za novinare u Centru “Sava” naglasio da je Fest već decenijama jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Beograda.

Ove godine iz gradskog budžeta za Fest je izdvojeno osam miliona dinara.

Na pitanje Tanjuga o saradnji gradskih i republičkih organa u oblasti kulture, Mihajlović je odgovorio da postoji potpisan protokol sa Ministarstvom za 11 manifestacija od značaja za Grad Beograd, ali da još nije potpisan konkretni ugovor za Fest u ovoj godini.

“Samim tim, ne znamo ni na koliko novca 38. Fest može da računa, ali očekujemo da će se to pozitivno rešiti”, dodao je on.

Predstavnica Ministarstva kulture Srbije Nadica Momirov, mada najavljena, nije prisustvovala konferenciji.

Paramentić je podsetio da je tako bilo i lane i da su sredstva od Ministarstva kulture za 37. Fest, u iznosu od tri miliona dinara, stigla u avgustu 2009.

Pomoć Festu ove godine je pružio generalni sponzor NIS. Direktorka za korporativne komunikacije te kompanije Elena Konova istakla je da NIS ima program “Kultura bez granica” i da se Fest odlično uklapa u taj koncept.

Ona je najavila i nagradnu igru za posetioce festivala, koji mogu da dobiju PV karticu za benzin.

Konova je izrazila zadovoljstvo što će, uz najbolje filmove iz celog sveta, na Festu biti prikazana i dela ruskih autora Karena Šahnazarova, Kire Muratove, kao i Alekseja Balabanova, čijim je filmom “Morfijum” sinoć počeo glavni program.

Bilo je predvidjeno da Balabanov doputuje u Beograd i otvori Fest.

Paramentić je izjavio da je “Odbor Festa imao apsolutnu potvrdu gostovanja Balabanova”, ali da je “pre svega dva i po dana stiglo pismo da on, zbog problema sa izborom glumaca za novi film, ne može da dodje”.

Paramentić je naglasio da izbor ruskog filma za otvaranje Festa nema veze sa činjenicom da je generalni sponzor ruska kompanija.

Novinari su imali niz pojedinačnih primedbi na selekciju umetničkog direktora Festa Miroljuba Vučkovića, na primer, zašto nema filmova koji su nominovani za Oskara (“Hurt Lockerâ”) ili domaće premijre “Bese” Srdjana Karanovića.

Vučković je istakao da je prošla godina bila puna dobrih filmova i izrazio zadovoljstvo što će biti prikazana nova ostvarenja Balabanova, Romana Polanskog, Vernera Hercoga, odličan izbor izraelske kinematografije, kao i domaće premijere filmova Aleksandra Jankovića, Žarka Dragojevića i Srdjana Kneževića.

Publika će moći da ih vidi do 28. februara u Centru “Sava”, Dvorani kulturnog centra i u Muzeju kinoteke, a cene ulaznica su od 150 do 300 dinara.

Izvor: smedia

Leave a Comment