U Guci Red Reja Čarlsa, red “ćirilice”

Njihala se u petak Guča u nesvakidašnjem ritmu, uz zvuke džeza, bluza i fanka i starog dobrog roka koje su iz svojih instrumenata proizvodili članovi američkog vojnog orkestra iz baze stacionirane u Napulju.

Mladići u belim uniformama svirali su numere Reja Čarlsa, Čaka Berija, grupe “The Eagles”, a prava ludnica nastala je kada su “udarali” taktove srpske pesme “Svilen konac”.

Američki marinci (dva crnca i četiri belca) nisu krili oduševljenje boravkom i atmosferom u Guči. “Ovde je fenomenalno, ljudi su tako pozitivni, nasmejani, svi se dobro provode. Nisam imao priliku do sada da osetim toliko pozitivne energije na jednom mestu. Veoma kratko smo ovde, ali je čak i nas uspela da ponese ta pozitivna atmosfera”, rekao je vođa orkestra Djuk Stejbl.

Inspiraciju da se bavi muzikom narednik Stejbl je, kaže,dobio slušajući majstora sa trubom – Bobana Markovića. Od pre devet godina kada je čuo virtuoza Markovića ima želju da dođe u Guču i ona mu se sada ispunila.

Priznaju da srpskim muzičarima ne bi smeli da izađu na crtu. “Srbi su fantastični muzičari, Boban Marković je ambasador trube, nema mu premca. Nismo ni znali da neke stvari mogu da se izvedu na trubama dok to nismo čuli od srpskih muzičara u Guči”, kažu marinci.

U Guči je i jedan francuski orkstar koji fenomenalno praši čoček.

Turisti dolaze iz celog sveta, ima ih i iz Australije, pa čak i sa Novog Zelanda!

U četvrtak kasno uveče dogodio se i manji incident, kada je napadnuta grupa Hrvata, koja je imala raširenu “šahovnicu”. Dok su se smeštali u kamp u Dragačevu kod obližnje škole, napala ih je grupa mladića, jer su imali raširenu hrvatsku zastavu na kombiju. Teži incident je sprečen.

Inače, sledeće godine biće održan jubilarni, 50. sabor, koji će trajati čak deset dana (od 13. do 22. avgusta 2010.). Tada će biti održano takmičenje za prvu trubu sveta, na kojem će Srbiju predstavljati ovogodišnji pobednik.

Organizatori su predložili predsedniku Srbije Borisu Tadiću da otvori finalno takmičenje u nedelju, 22. avgusta 2010. godine.

(MONDO – foto: Blic i Beta)

Leave a Comment