Svetski šampioni

Ko je svetski šampion? Mi smo, mi smo! VIDEO

Ko je svetski šampion? Mi smo, mi smo!


Svetski doček za svetske i evropske šampione!

Centar Beograda je bio prepun u ponedeljak uveče. Zašto? Iz prostog razloga. Ljudi su došli ispred Skupštine grada Beograda da kažu HVALA svetskim prvacima – vaterpolistima Srbije, plivačima Nađi Higl i Miloradu Čaviću i juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji, koja je osvojila titulu evropskog šampiona u Francuskoj.

Sada već čuveni balkon u centru Beograda, koji će možda jednog dana postati i turistička atrakcija, ponovo je bio mesto velikog slavlja.

Čak četiri beogradske televizije uživo su prenosile doček sportistima koji su imali mnogo muka da ostvare uspeh koji mnogi mogu samo da sanjaju.

Više desetina hiljada Beograđana i građana Srbije ovacijama je pozdravilo mlade košarkaše, svetsku prvakinju na 200 metara prsno Nađu Higl, svetskog prvaka na 50 metara leptir i vicešampiona na 100 metara istim stilom Milorada Čavića i srpske vaterpoliste, zlatne momke iz Rima.

A do zdanja u centru Beograda došli su zajedno u otvorenom autobusu, kojim su prošli kroz mnoge delove srpske prestonice, burno pozdravljeni od prolaznika, a na Adi Ciganliji im je svirao i jedan orkestar!

“Daj gol, daj gol”, odjekivalo je srpskom prestonicom neposredno uoči dolaska autobusa sa sportistima, a onda je nastala ludnica. Kroz špalir građana prolazili su jedan po jedan zlatni sportista, mnogi su “bacali koske” Nađi, Miloradu, Musliju, Rađenu, Udovičiću, Filipoviću, Prlainoviću…

“Šampioni, šampioni”, uzvikivali su oduševljeni građani.

Ko je svetski šampion? Mi smo, mi smo! VIDEO

Kada je izašla na balkon Skupštine Beograda, Nađa Higl je verovatno tek tada poverovala. Da, osvojila si zlato! Nije san!

“Ovde mi je veća trema nego pred trku”, rekla je uzbuđena Nađa, a onda su joj okupljeni otpevali omiljenu pesmicu da je opuste: “Čik pogodi šta imam za večeru, buđav lebac, buđav lebac”.

Milorad Čavić dugo nije silazio sa balkona. Držao je ruku na srcu i klanjao se masi. A ona se ponovo poklonila njemu! “Čavo, ti si naše zlato”, pisalo je na jednom transparentu.

“Dok god budem plivao, Srbija će biti najbolja u delfinu u Evropi! To garantujem! Prezadovoljan sam, nije lako plivati pred celim svetom, ali u celoj Srbiji nalazim inspiraciju. Ova devojka, Nađa Higl, u njoj sam našao inspiraciju da oborim svetski rekord. Sada nisam uspeo da pobedim Majkla Felpsa , ali biće prilike. Nadam se sledeće godine”, rekao je Čavić.

Vaterpolisti su takođe pozdravljeni ovacijama. “Andrija, Andrija”, Filipe, Filipe”, “Tata, tata” (skandiranje novopečenom ocu Nikolu Rađenu), a strelac odlučujućeg gola sa peterca u finalu protiv Španaca Milan Aleksić dobio je i poseban transparent u beogradskom fazonu – njegova fotografija odmah posle gola sa “oblačićem” na kojem je pisalo: “Mislim, kako ste vi ovako?”.

U ime vaterpolista, navijačima se obratio Vanja Udovičić, miljenik ženskog dela publike: “Otišli su neki, ali mi smo sada ovde, nas 13 momaka. Otišli smo, videli smo, pobedili smo!”, rekao je promukli Vanja Udovičić, a onda poveo pesmu: “Titula titula, slaviće se titula, Srbija je šampion peva cela nacija”.

Obećao je novo viđanje na istom mestu.

Kako smo? Ma, super smo!

(MONDO – foto: Tanjug)

Leave a Comment