Švajcarski Novartis jedini ponudio vakcinu protiv gripa

Švajcarska farmaceutska kompanija “Novartis” ponudila je da tržistu Srbije obezbedi tri miliona doza vakcina protiv novog gripa za 799 dinara po dozi.

Na otvaranju ponuda u Fondu za zdravstveno osiguranje predstavnici “Novartisa” naveli su da pola miliona doza mogu dostaviti 25 dana po potpisivanju ugovora, a prestalu količinu do sredine marta naredne godine, odnosno 75 dana posle 1. januara 2010.

PONUDA Novartis” je jedini dostavio ispravnu ponudu, a kako je predstavnik zastupnika te firme u Srbiji iz “Jugohemije” naveo, “to je najniža ponuda na evropskom tržištu”.
Vakcinu “Novartisa”, rečeno je još u Fondu, do sada je primilo 42 miliona ljudi bez kontraindikacija.
Predsednik državne komisije za nabavku vakcine Branislav Tiodorović kazao je da posle zvanične preporuke Komisije konačnu reč daje Agencija za lekove koja će odabranu vakcinu registrovati za domaće tržište.
Ponudu je dostavio i “Bekster” čija dokumentacija nije bila potpuna pa ponuda nije prihvaćena.
Takođe, u Fondu se danas pojavio i predstavnik Instituta za proizvodnju vakcina Torlak.
Domaći proizvođač nije dobio tendersku dokumentaciju, ali je njihova predstavnica najavila da će sutra dobiti uzorke kineske kompanije “Zheijang tianyan” čija je cena biti 3,8 evra po dozi. Ova je vakcina atestirana, ali nema dozvolu za prodaju na evropskom tržištu.
Tender je raspisan početkom novembra “potupkom sa pogađanjem”, što znači da svi oni koji su registrovani u EU mogu ravnopravno da konkurišu ukoliko mogu da obezbede potrebnu količinu vakcina.
Zahtev za dostavljanje ponude poslat na tri adrese jer u Evropi postoje tri kompanije koje imaju vakcinu: “Novartis”, GSK i Sanofi.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je ranije da će tražiti da se protiv virusa novog gripa vakciniše što više stanovnika.
Prvi na spsiku za vakcinaciju biće ugrožene grupe, deca, trudnice, hronični bolesnici i zdravstveni radnici.

Izvor: 24sata