Sahrana Njegove svetosti u četvrtak

Tihi odlazak duhovnog vođe
U Srbiji je od ponedeljka trodnevna žalost. Crkvena zvona su se oglasila u podne na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve. Na Kosovu i Metohiji, gde je patrijarh bio episkop, zvonjava je neprekidna. Verni narod prvu sveću za patrijarha upalio je već u svom domu. Sahrana Njegove svetosti obaviće se u četvrtak.

2 Comments

 1. Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije je Radio-televiziji Srbije rekao da će pogrebna povorka od Saborne crkve do hrama svetog Save krenuti Pop Lukinom ulicom i da će se na kratko zadržati na Terazijama.
  Opelo će biti služeno u 11 sati ispred hrama svetog Save, a potom će u 12.30 pogrebna povorka preko Banjice krenuti ka manastiru Rakovica gde će patrijarh biti sahranjen u 13 sati.
  Grigorije je apelovao na građane u Rakovici da pogrebnu povorku sačekaju kod manastira i da ne dolaze na opelo kako se ne bi stvarale gužve. On je iz istog razloga pozvao građane koji budu prisustvovali opelu da potom ne idu do manastira Rakovica.
  U četvrtak ujutru u 7.30 u Sabornoj crkvi u Beogradu će biti služena i Sveta arhijerejska liturgija za upokojene. Patrijarh Pavle (95) je umro u nedelju, 15. novembra na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je danas trasu kojom će se u četvrtak kretati pogrebna povoka sa telom patrijarha srpskog Pavla od Saborne crkve do manastira Svetog arhangela Mihajla u Rakovici, gde će patrijarh u 13.00 biti sahranjen.
  Ceremonijom sahrane predviđeno je kretanje povorke sa kovčegom iz Saborne crkve prema Hramu svetog Save, ulicama: kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Zeleni venac, Prizrenska, Terazije, kralja Milana, Slavija, Bulevar oslobođenja do Ulice Krušedolske.
  Iz Krušedolske kovčeg će, preko parka, biti prenet do Hrama svetog Save.
  Po završenom opelu, povorka će se do manastira Rakovica kretati sledećim ulicama: Bulevar oslobođenja, Autokomanda, Bulevar oslobođenja, Trošarina, Crnotravska, Borska, Miška Kranjca, patrijarha Dimitrija do manastira Sv. Arhangela Mihajla u Rakovici u Ulici patrijarha Dimitrija.
  Autobusi kojima će građani Srbije doći na sahranu iz unutrašnjosti Srbije i inostranstva mogu se parkirati na: Ušću, ispred Centra Sava, hotela Kontinental, Beogradske arene, hale Pionir i Bulevara kralja Aleksandra (desnom stranom).

 2. Vlada preporučuje slobodni dan zbog sahrane patrijarha
  Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak kojim se preporučuje svim poslodavcima u zemlji da zaposlenima omoguće plaćeno odsustvo u četvrtak, 19. novembra 2009. godine, na dan sahrane njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
  Patrijarh Pavle preminuo je u nedelju 15. novembra na Vojno-medicinskoj akademiji, gde se lečio protekle dve godine.
  Po svojoj želji, patrijarh Pavle će biti sahranjen u manastiru Rakovica, a sahrani će prethoditi pogrebna povorka centrom Beograda i opelo na Svetosavskom platou na Vračaru.

Leave a Comment