Obama dobio Nobelovu nagradu za mir


Obama dobio Nobelovu nagradu za mir
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopšteno je u Oslu.

Nobelov komitet, u obrazloženju nagrade, navodi da je predsednik Obama uložio izuzetne napore da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima. Komitet smatra da je vizija predsednika Obame izuzetno važna kao i njegov rad na stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

Ovogodišnji izbor je po mnogo čemu bio izuzetan, jer je pristiglo čak 205 nominacija za nagradu, podseća BBC. Među favoritima za osvajanje ove prestižne nagrade bio je premijer Zimbavea Morgan Cvangiraj.
Laureat dobija zlatnu medalju, diplomu i 1.4 miliona dolara, prenosi BBC.
“Retko kada se dešava da neka osoba zadobije toliku pažnju sveta i pruži nadu u bolju budućnost”, istaknuto je u poruci Komiteta za dodelu Nobelovih nagrada.

Obama počastvovan zbog nagrade
Predsednik SAD Barak Obama probuđen je jutros vešću da je dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Obamin portparol Robert Gibs nazvao je telefonom Obamu nešto pre šest sati ujutru po lokalnom vremenu, a nepunih sat nakon što je vest o dobitniku objavljena u Oslu:
“Predsednik je bio izuzetno počastvovan što ga je komitet izabrao”, naveo je Gibs.
Obamin viši savetnik Dejvid Akselrod rekao je da su i oni, kao i mnogi ljudi širom sveta, iznenađeni što je predsedniku SAD dodeljena Nobelova nagrada za mir. Akselrod je rekao da pretpostavlja da će Obama otići u Oslo da primi nagradu.
“Ovo je sve za nas novo, tako da ne znam šta ćemo da učinimo po tom pitanju. Pretpostavljam da će da ode”, kazao je Akselrod.
Obami će nagrada biti uručena 10. decembra u Oslu. Obama je četvrti američki predsednik kome je dodeljena Nobelova nagrada za mir – pre njega su je dobili Džimi Karter, Vudro Vilson i Teodor Ruzvelt.

Demokrata Barak Obama prvi je Amerikanac afričkog porekla koji je izabran za predsednika SAD. Na funkciju američkog predsednika, izabran je na izborima 2008. godine. Rođen je 4.avgusta 1961. godine na Havajima u mešovitom braku, od oca Kenijca i majke Amerikanke, koji su se razveli dve godine posle njegovog rođenja. Otac, koji se vratio u Keniju, poginuo je 1982. godine u saobraćajnoj nesreći. Obama je bio odličan đak i student. Diplomirao je političke nauke na Kolumbija Univerzitetu, a zatim je završio prava na prestižnom Harvardu, gde je bio prvi tamnoputi glavni i odgovorni urednik “Harvardskog pravnog pregleda”.

Tokom karijere koju je započeo u Čikagu, radio je kao pravnik za organizacije koje su pomagale siromašnom crnačkom stanovništvu, a potom i u firmama koje su branile prava gradjana, ignorišući u medjuvremenu unosne ponude velikih korporacija. Predavao je ustavno pravo na pravnom fakultetu Univerziteta u Čikagu. Izabran je u Senat države Ilinois 1996.godine, a 2000. se prvi put, mada neuspešno, kandidovao za američki Kongres.

Posle terorističkih napada na SAD 11.septembra 2000, Obama se usprotivio kampanji predsednika SAD Džordža Buša za rat u Iraku i učestvovao je na antiratnim skupovima u Čikagu.

Široj američkoj javnosti postao je poznat posle govora koji je održao na poziv tadašnjeg demokratskog predsedničkog kandidata Džona Kerija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Bostonu 2004.godine, ističući potrebu prevazilaženja podela u demokratskom bloku. Postao je senator u januaru 2005.godine. Od 1992. godine oženjen je bivšom koleginicom, advokaticom Mišel i imaju dve ćerke Maliju i Sašu.