Mirjana Karanović otvorila festival “Slobodna zona”

Peti festival angažovanih filmova “Slobodna zona” počeo je sinoć u dvorani Kulturnog centra Beograda, a manifestaciju je proglasila otvorenom glumica Mirjana Karanović istakavši da je sloboda za nju “uvek bila važna, uslov za fizičko i duševno zdravlje pa i za samo postojanje”.

Mirjana Karanović otvorila festival "Slobodna zona"

“Pored fizičkog posebno je bitan prostor unutrašnje slobode, onaj prostor koji niko ne može da vam oduzme i u kojem možete da mislite slobodno ono što želite. Jako mi je drago što u Beogradu postoji ‘slobodna zona’ i što je tako veliki broj vas tu da je zajedno proširujemo”, rekla je Karanovićeva pozdravljajući mnogobrojnu publiku.

Karanovićeva je prošlogodišnja dobitnica nagrade “Osvajanje slobode” Fonda “Maja Maršićević-Tasić” za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji.

Program festivala počeo je dokumentarnim filmom “Kako se kuvala istorija” autora Petera Kerekeša, dobitnika specijalne nagrade na festivalu Hot Docs 2009.

Ova interesantna priča vojnih kuvara snimljena je u koprodukciji Slovačke, Češke, Austrije i Finske.

Do 11. novembra, u Kulturnom centru i bioskopu “Balkan” biće prikazano 28 dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta.

Organiztor je Kulturni centar “Reks”, a selektori su ove godine Rajko Petrović i Branka Pavlović.

Cilj “Slobodne zone” je da kroz angažovana ostvarenja koja otvaraju bitne društvene teme afirmiše pitanja ljudskih prava na zanimljiv način i tako podstakne na razmišljanje, a možda i na akciju.

Cena ulaznica je 200 dinara, a prihod je namenjen akciji “Hrana za sve”.

Leave a Comment