Memorija pristaništa

Brodovi kao epohe

Izložba „Memorija pristaništa“ slikara Milana Tucovića, na kojoj će biti predstavljena istoimena slika, uz film i fotografije koji svedoče o njenom nastanku, biće otvorena 12. septembra u Studiju „Uroboros“ u Beogradu.


Slika „Memorija pristaništa“, ulje na platnu velikih dimenzija (210 x 280 centimetara), nastajala je u periodu od 2006. do ove godine, a njenu izradu pratio je snimatelj Branko Pelinović, saopšteno je iz Studija „Uroboros“.
Delo predstavlja priču o tri broda koja u metaforičkom smislu govore o tri epohe evropske civilizacije: antičkoj (Janus), vizantijskoj (Byzantio) i angosaksonskoj (King Edward).
Usidreni u imaginarnom pristaništu, između odbačenih predmeta i potencijalnih putnika, brodovi čekaju svoju dalju sudbinu.
Na sredini kompozicije nalazi se konstrukcija s brojem 137, koji se u zagonetnom značenju pojavljuje u teorijama i proračunima savremene fizike i koji upućuje na moguće putovanje u sferu sakralnog i metafizičkog.
Delo je naslikano po pozivu Moderne galerije Valjeva, u okviru likovnog serijala „Jedan autor – jedna slika“, pokrenutog početkom ove decenije.
„Memorija pristaništa“ prvi put je izložena u maju ove godine u Modernoj galeriji Valjeva, u toku manifestacije „Noć muzeja“.

Leave a Comment