Evropa nikad bliža!

POČELO ODBROJAVANJE ZA PUT BEZ VIZA

Građani Srbije od ponoći u zemlje Evropske Unije putuju bez viza. Osim biometrijskog pasoša potrebno im je još nekoliko stvari. Granična policija spremna za primenu bezviznog režima, a slična situacija i u „Železnicama Srbije“. Rasprodate sve karte za JAT-ove letove prvog dana bezviznog režima.

Evropa nikad bliža!

Bez viza u zemlje Evropske unije građani Srbije moći će da putuju od ponoći. Ukidanje viza neće značiti i ukidanje standardne granične kontrole. Građani će morati da imaju odgovore na moguća pitanja policije i carinika.

Građani trebaju da znaju kuda su se i zašto uputili i koliko će dana ostati.

“Istovremeno je potrebno da poseduju neka finansijska sredstva recimo od 40 do 70 evra za svaki dan boravka, da imaju po pravilu povratnu kartu, odnosno zdravstveno-putno osiguranje, pre svega zbog svoje lične sigurnosti”, rekao je za Radio S savetnik vicepremijera Božidara Đelića, zadužen za viznu liberalizaciju Vladimir Petronijević.

Petronijević je naglasio da je za svakog potencijalnog putnika veoma važno da unapred bude upoznat sa detaljima vezanim za svaku zemlju pojedinačno, tačnije da se na internet sajtovima ambasada informišu o svim zahtevima neke zemlje.

„Vrlo je važno naglasiti da se vizna liberalizacija odnosi na takozvane kratkoročne vize, vize „tipa C“ koje sada građanima omogućavaju da u zemljama šengenskog sporazuma borave 90 dana. Pri tome tih 90 dana ne moraju da budu u kontinuitetu već i sa prekidima u periodu od 6 meseci.“

Kako kaže, iako nije propisano „šengenskim kodom“građani treba da znaju da recimo u Austriju nemogu ući bez potvrde o zdravstvenom osiguranju, koju bi inače zbog sebe trebali da imaju bez obzira u koju zemlju putovali.

Kada je reč o prtljagu, Petronijević kaže:“ Vi prvo imate ove sigurnosne mere koje građani moraju da ispoštuju kada je reč o prelasku granice. Nemožete sa sobom nositi tečnost u putnom već posebnom prtljagu osim određene količine, sve što je preko hilhadu mililitara, ili ako je već nosite, tečnost mora biti podeljena po 50 mililitara i posebno odvojena od ostalih stvari. Što se hrane tiče, to nije preporučljivo ali se tu pravila razlikuju u odnosu na zemlje. Ipak konačnu odluku donosi fito- sanitarna inspekcija ministarstva poljoprivrede“

Prevoz

Ako putujete sopstvenim prevoznim sredstvom obavezan je zeleni karton, kao i potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila.

Ukoliko pak putujete avionskim prevozom, osim para trebaće vam i sreća da dođete do karte. Naime, za prvi dan bezviznog režima, raspradte su karte za sve letove ka zemljama Evrope, potvrdila nam je portparol „JAT Ervejza“ Mirajana Dragović.

„Povodom ukidanja viza za građane Srbije, JAT je pre nekoliko nedelja pokrenuo akciju u kojoj su karte prodavane po simboličnoj ceni od 19 evra, Mogu da vam kažem da smo sve karte po toj promotivnoj ceni već prodali. Samo u prvih 48 sati prodaje, dakle 1. i 2. decembra prodali smo 5,700 karata. A zbog izuzetno velikog interesovanja, uveli smo karte po promotivnoj ceni i za Geteborg i Larnaku“.

Najprodavanije karte su za Frankfurt, Pariz, Rim, Atinu i Beč, a ono što putnici koji prvi put lete avionom treba da znaju je: „ Količina ručnog prtljaga je ograničena na 8 kilograma, putnici treba da vode računa da u tom prtljagu ne sme da bude oštrih predmeta kao što su turpija za nokte, makaze ili pinceta i tečnosti poput gela ili aerosoli.“

Nema sumnje da ćete putujući vozom uštedeti na putnim troškovima, pa netreba sumnjati da će mnogi građani biti zainteresovani za upravo ovaj vid prevoza.

Ako je verovati nadležnim iz Javnog preduzeća “Železnice Srbije” , Sektor za prevoz putnika srpskih železnica ponudom i kvalitetom usluga spreman je za ukidanje viza i povećani broj putnika u medjunarodnim vozovima, što se pre svega odnosi na inter reil vozne karte.

U saopštenju, dostavljenom našoj redakciji se podseća da su inter reil vozne karte najpopularnije medju mladima, jer omogućavaju da se u odredjenom vremenskom periodu koristi neograničeni broj putovanja evropskim prugama.

Pored toga, tražene su i povlastice reil plus, reil plus Euro 26, siti star, Balkanfleksipas, Minhen specijal, Beč specijal, zahvaljujući kojima povratna karta drugog razreda košta do Budimpešte 26 evra, Praga oko 155 evra, Minhena oko 142 evra, Beča 70 evra, Venecije 108 evra.

Cena povratne karte do Ciriha je oko 239 evra, Soluna oko 68 evra, Istanbula oko 97 evra, Sofije oko 41 evra, Kijeva 121 evro, Bukurešta 48 evra, Moskve oko 180 evra, a do Bratislave oko 85 evra.

“Srbija je direktnim železničkim vezama povezana sa svim najznačajnijim evropskim turističkim, saobraćajnim, ekonomskim i kulturnim metropolama – Minhenom, Budimpeštom, Bečom, Cirihom, Pragom, Solunom, Kijevom, Moskvom, Sofijom, Istanbulom, Venecijom i Bukureštom, kao i sa Zagrebom, Ljubljanom, Skopljem, Sarajevom i Podgoricom”, podsetili su iz “Železnice Srbije”.


I carinici spremni za prvi dan

Što se tiče graničnih službi, direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je granična policija MUP-a Srbije u potpunosti spremna za novi režim saobraćaja nakon što u ponoć stupi na snagu odluka Evropske unije o viznoj liberalizaciji sa Srbijom.

Veljović podseća da će bez vize granični prelaz posle ponoći moći da prodju samo gradjani koji imaju biometrijske pasoše. Svi granični punktovi, kazao je on, dobili su blagovremeno uputstva o načinu rada u novom režimu saobraćaja i kontrole.

2 Comments

  1. Prvi putnici posle ponoći prešli granične prelaze uz korišćenje samo biometrijskog pasoša. “Ovo funkcioniše. Izborili smo za ovo, trebalo nam je 20 godina, ali bolje ikad nego nikad”, rekao je ministar Vuk Jeremić, koji je prvi prešao granicu ka Mađarskoj. Posle ukidanja viza, posada aviona sa sada već prepoznatljivih 50 evropskih putnika, koji nikada ranije nisu boravili u nekoj od država Šengenske zone, stigao je u Brisel.

  2. Pedesetak građana Srbije, koji su jutros prvi put doputovali u šengenski prostor Evropske unije bez viza, posetili su Evropski parlament, čiji im je predsednik Jerži Buzek poručio da ovim činom „učestvuju u stvaranju istorije“. Buzek se državljanima Srbije, koji dosad nikad nisu posetili neku zemlju EU, obratio video-porukom, poželeo im dobrodošlicu i naglasio da „bez solidarnosti nema stabilnosti, a bez stabilnosti nema boljitka“.

Leave a Comment