“Bitef u pokretu”-Nova sezona Bitef teatra

Sezona Bitef teatra pod nazivom "Bitef u pokretu"

Nova sezona u Bitef teatru biće pod sloganom “Bitef u pokretu”, što označava usmerenje na plesni i fizički teatar, rekla je na konferenciji za novinare direktorka tog pozorišta Jelena Kajgo.

U naredna dva dana u Bitef teatru će gostovati hrvatska plesna scena, koja će biti prezentovana kroz seriju panel diskusija i predstave, u organizaciji Ekscene i Stanice – centra za savremeni ples.

Za 8. novembar najavljeno je gostovanje predstave iz Zagreba “BoNet”, koju čine tri minijature u koreografiji Lea Mujića, Zorana Markovića i Maše Kolar.

Početak sezone obeležiće i premijera autorskog projekta koreografkinje i igračice Isidore Stanišić “Paranoja šik”, 12. novembra za medije i 13. novembra za širu publiku.

Tu plesnu predstavu izvodi igračka trupa Bitef teatra “Bitef dens kompani”, u kojoj su Dejana Budiška, Ana Ignjatović, Nevena Jovanović, Olga Olćan i Milica Pisić.

Predstava je tematski i idejno inspirisana paranojom kao modnim, estetskim i životnim novovremenim trendom.

Kompozitor je Anja Djordjević, scenograf Saša Ivanović, kostimograf Ivana Vasić.

Kajgo je istakla da je projekat osnivanja Bitef dens kompani podstaknut velikim kreativnim i estetskim potencijalom koji u sebi nosi savremeni plesni teatar, kao i potrebom da Beograd ima, prvi put u svojoj pozorišnoj istoriji, plesnu kompaniju vezanu za jednu kulturnu instituciju.

Ona je dodala da, pored Baleta Narodnog pozorišta koji neguje klasični i neoklasični stil igre i Baleta Pozorišta na Terazijama, koje neguje stil mjuzikla, Beograd ima veoma razudjenu i neorganizovanu scenu savremene pozorišne igre.

“Projekat Bitef dens kompani obezbediće da Beograd dobije elitnu plesnu trupu, koja će promovisati savremeni ples u celoj Srbiji i gostovati u regionu i na evropskoj plesnoj sceni”, rekla je direktorka.

Kajgo je najavila nameru da Bitef teatar svake sezone pozove gostujućeg koreografa ili reditelja koji je bio gost Bitef festivala. Ove sezone ta saradnja se odnosi na gostovanje koreografa Gaja Vajzmana i njegov rad sa igračima Bitef dens kompani na predstavi “Mirisi cimeta”.

Vajzman će doputovati u decembru, a premijera predstave biće u februaru naredne godine.

U decembru će biti premijerno izvedena predstava reditelja Bojana Djordjeva pod naslovom “Džeki Kenedi”.

Za mart je u planu nova predstava igračice i koreografkinje Dalije Aćin, a zatim i jedna koprodukcija sa Ister teatrom.

Pored plesnih, na programu će biti i dramske predstave. Kajgo je istakla da je Bitef teatar, kao pozorište čija je uloga da širi uticaj Bitef festivala kroz sezonu, otvoren za savremene, nove i eksperimentalne pozorišne forme postdramskog teatra.

Tako će na repertoaru ostati predstave iz prethodne sezone “Kako se pravi Milka” u režiji Žanka Tomića, “Lice od stakla” u režiji Anje Suše, “Vojcek – slučaj Hinkeman” u režiji Ane Tomović i “Varijacije na divlje patke” u režiji Jelene Bogavac.