Beogradska filharmonija svecano otvorila sezonu

Концертна сезона 2009/2010

Београдска филхармонија свечано отвара сезону 2009/2010, синоћ у петак 23. октобра 2009. у 20 часова у великој сали Коларца, концертом из Црвеног претплатничког циклуса.

Наступом виолинисте Хагаја Шахама, сталног гостујућег солисте и под управом Уроша Лајовица, бившег дугогодишњег шефа-диригента, Београдска филхармонија започеће серију од тридесет концерта које је припремила за наредну сезону.

Премијером дела Архаична сцена Душана Радића, Београдска филхармонија учествује у обележавању осамдесетог рођендана композитора. Виртуозни Шахам ће се представити Сибелијусовим Концертом за виолину и оркестар, а у сарадњи са хором Обилић – Крсмановић оркестар ће извести и две свите из Равеловог балета Дафнис и Клое.

У новој сезони, Београдска филхармонија ће, У инат свима и упркос свему, померити границе које је поставила у претходној. Врхунски диригенти и солисти које ће у новој сезони слушати београдска публика, у исто време наступаће у највећим светским музичким центрима Берлину, Лондону, Њујорку…Посебна атракција за неконвенционалнију публику биће, између осталог, концерт за ди-џеја и оркестар, а издвајамо и заједнички наступ четворице врхунских виолиниста под управом диригента сера Невила Маринера. У програму ће бити заступљени и ретки солистички инструменти, попут усне хармонике и харфе. Осим неколико премијера домаћих и страних композитора, век од рођења композиторке Љубице Марић Београдска филхармонија обележиће делима Наташе Богојевић и Ирене Поповић, симболично нарученим за тај јубилеј. Београдска филхармонија ће и у наредним сезонама наставити са овом праксом како би истражила могућности и перспективе женског српског композиторског писма.

Процењује се да ће ове године претплатници чинити више од две трећине посетилаца концерата Филхармоније, с обзиром на незапамћено интересовање публике и то да је пре почетка концертне сезоне продато 1698 абонмана.

У наредним месецима београдска публика ће имати прилику да провери наводе Independent-a (Један од водећих европских оркестара), Financial Times-a (Култни српски оркестар), Јутарњег листа (Најуспешнија културна институција у Србији) и Kvällsposten-a, Malmö (Најјаче ПР оружје Србије).