Zastitite kozu od stetnih suncevih zraka

Glavna letna tema poslednjih godina je zaštita kože, kose i očiju od štetnih sunčevih zraka prilikom najtopliijih letnih meseci.

SPF protection is essential

Odavno je poznato da UV zraci menjaju pigment kože i omogućuju njeno tamnjenje, ali isto tako u koži izazivaju stvaranje slobodnih radikala, koji oštećuju stanice kože te dovode do prevremenog starenja i malignih oboljenja kože.

Da biste sprečili bolne opekotine a i zaštitili kožu od starenja morate znati odabrati odgovarajuća sredstva za sunčanje, te visinu zaštitnog faktora označenog na ambalaži svih novijih kozmetičkih sredstava za sunčanje.

Zaštitni faktor se meri dužinom vremena potrebnog da se opekotina od sunca razvije na zaštićenoj koži, te dužine vremena potrebnog da se opekotina razvije na nezaštićenoj koži.

Ako se nalazite na plaži ili na bazenu vašoj koži će trebati i vodootporni preparat za sunčanje, a takođe postoje i preparati s oznakom ’sun block’ koji maksimalno sprečavaju prodor sunčevih zraka do kože.

‘Sun block’ preparati su idealni za kožu lica jer sadrže titan-dioksid i cink oksid, čije čestice poput ogledala odbijaju zrake sunca. Takvi preparati uz dodatak visokih koncentracija UV filtera zaista smanjuju prodor sunčevih zraka na minimum.

No, ukoliko ipak na suncu zaradite bolne opekotine sledi nekoliko saveta kako izbeći bolne dodire i izlečiti preplanulu kožu.

Popijte aspirin, istuširajte se hladnom vodom i pijte mnogo tecnosti. Na taj način moći ćete ublažiti bol i dalje oštećenje kože. Takođe je veoma delotvorna i krema od aloe vere, te jogurt. Ako ništa od ovoga ne pomogne, a imate povišenu temperaturu ili groznicu, potražite doktora.

The Scoop

Pesak i voda najbolje reflektuju sunčeve zrake pa smo zato na plaži i najpodložniji opekotinama, ali i pored toga većina se ljudi i dalje namerno izlaže suncu kako bi dobili preplanulu boju.

2 Comments

 1. Ovde ćete naći savete koji vam mogu pomoći da izbegnete štetno delovanje sunca usled preteranog izlaganja vaše kože suncu za vreme odmora, sportskih aktivnosti, rada na otvorenom.

  • Izbegavajte sunce izmedju 11 i 16 h. Tražite hlad, zaštitite se odećom
  • Nosite adekvatnu odeću. Savetuje se majica dugih rukava, šešir i zaštitne naočari.
  • Koristite zaštitni antisolarni krem sa većim SPF od 20, širokog spektra koji pruža UVB+UVA zaštitu.
  • Antisolarna sredstva primenjujte svakodnevno (pre izlaska iz kuće i izlaganja suncu) na sve regije kože koje su izložene UV radijaciji u dovoljno debelom sloju.
  • Ponavljajte mazanje redovno, naročito ako plivate ili ste dugo van kuće (na svaka 2 do 4 sata).
  • Antisolarna zaštitna sredstva ne koristite da bi produžili boravak na suncu već da biste zaštitili vašu i kožu vašeg deteta od štetnog delovanja sunca.
  • Ne ostajte dugo na suncu i izbegavajte sunčanje.

 2. Sunce je iz godine u godinu sve jače i sve se teže zaštititi od njega. Nemojte misliti da ste sigurni ako veći deo dana provodite napolju, ali u hladovini. Prošlog ili pretprošlog leta, prilikom letovanja jedan interesantan događaj ovu tezu nam je i lično potvrdio. Iako smo najveći deo dana proveli pod suncobranima i u hladovini, po povratku sa plaže svi smo imali vidljivo crvenilo po koži, a prijateljica se čak i onesvestila na putu do sobe – ZBOG SUNČANICE! Činjenica je da se čak 85 posto sunčevog zračenja reflektuje preko peska, vode, okolne vegetacije… Upravo zbog toga se morate zaštititi kremama i u hladovini, nositi odeću prilagođenu letnjim uslovima(najbolje svetlu, široku i lanenu), naočare i obavezno šešir ili kačket sa širokim obodom.

Leave a Comment