Glavna letna tema poslednjih godina je zaštita kože, kose i očiju od štetnih sunčevih zraka prilikom najtopliijih letnih meseci.

SPF  protection is essential

Odavno je poznato da UV zraci menjaju pigment kože i omogućuju njeno tamnjenje, ali isto tako u koži izazivaju stvaranje slobodnih radikala, koji oštećuju stanice kože te dovode do prevremenog starenja i malignih oboljenja kože.

Da biste sprečili bolne opekotine a i zaštitili kožu od starenja morate znati odabrati odgovarajuća sredstva za sunčanje, te visinu zaštitnog faktora označenog na ambalaži svih novijih kozmetičkih sredstava za sunčanje.

Zaštitni faktor se meri dužinom vremena potrebnog da se opekotina od sunca razvije na zaštićenoj koži, te dužine vremena potrebnog da se opekotina razvije na nezaštićenoj koži.

Ako se nalazite na plaži ili na bazenu vašoj koži će trebati i vodootporni preparat za sunčanje, a takođe postoje i preparati s oznakom ’sun block’ koji maksimalno sprečavaju prodor sunčevih zraka do kože.

‘Sun block’ preparati su idealni za kožu lica jer sadrže titan-dioksid i cink oksid, čije čestice poput ogledala odbijaju zrake sunca. Takvi preparati uz dodatak visokih koncentracija UV filtera zaista smanjuju prodor sunčevih zraka na minimum.

No, ukoliko ipak na suncu zaradite bolne opekotine sledi nekoliko saveta kako izbeći bolne dodire i izlečiti preplanulu kožu.

Popijte aspirin, istuširajte se hladnom vodom i pijte mnogo tecnosti. Na taj način moći ćete ublažiti bol i dalje oštećenje kože. Takođe je veoma delotvorna i krema od aloe vere, te jogurt. Ako ništa od ovoga ne pomogne, a imate povišenu temperaturu ili groznicu, potražite doktora.

The Scoop

Pesak i voda najbolje reflektuju sunčeve zrake pa smo zato na plaži i najpodložniji opekotinama, ali i pored toga većina se ljudi i dalje namerno izlaže suncu kako bi dobili preplanulu boju.