Recepti – jela od svinjetine

Ako ne možete da zamislite ručak bez sočnog komada mesa, predlažemo vam da probate specijalitete od svinjetine koji će zadovoljiti ukuse i onih najizbirljivijih.

ŠARENO PEČENJE


POTERBNO JE
1 kg svinjetine od buta u komadu, 100 g suve slanine, 300 g graška, 100 g šunke, 100 g kačkavalja, 3 tvrdo kuvana jajeta, 0,5 dl ulja
PRIPREMA
Slaninu iseckajte i propržite na zagrejanom ulju, dodajte grašak, seckanu šunku, pa sve dobro prodinstajte. Dodajte seckana jaja i na kockice iseckan kačkavalj, kratko propržite i začinite po ukusu. Od mesa napravite veliku šniclu, dobro je izlupajte, posolite, pa po njoj rasporedite pripremljeni nadev. Meso pažljivo urolajte, pazeći da vam nadev ne iscuri, pa ga uvežite kuhinjskim kanapom. Šniclu stavite u podmazan pleh, pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

FILE U BELOM VINU


POTREBNO JE
0,5 kg svinjskog filea, 2 crvene paprike, 2 zelene paprike, 100 g suvog mesa, 2 glavice crnog luka, 1 kg paradajza, 0,5 dl belog vina, kašičica začinske paprike, 2 čena belog luka, 60 g maslaca, so
PRIPREMA
Isecite file na deset medaljona, pospite ih sitno seckanim belim lukom, začinskom paprikom, posolite i ispržite na zagrejanom maslacu. Gotove medaljone odložite na toplo mesto, a na maslacu u kome su se pržili izdinstajte krupno sečeni luk, papriku i suvo meso. Nalijte belo vino, dodajte na kockice sečen paradajz, pa kuvajte dok tečnost ne ispari. Medaljone složite na tanjir i prelijte ih sosom.

ŠNICLE U KAJMAKU


POTREBNO JE
600 g svinjskih šnicli, 3 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 250 g mladog kajmaka, kašika brašna, 3 dl vode, 0,5 dl ulja, četvrt veze peršuna, četvrt kašičice sirćeta
PRIPREMA
Iseckajte luk, šargarepu i peršun, te ih složite na dno podmazane vatrostalne posude. Šnicle izlupajte, posolite, pobiberite i složite preko povrća. Nalijte 2 dl vode i pecite u rerni oko dva sata. Gotove šnicle izvadite na tanjir, a povrće ispasirajte. Na malo ulja propržite brašno, dodajte kajmak, nalijte ostatkom vode, sipajte sirće, pa kratko prokuvajte. Umešajte propasirano povrće i time prelijte šnicle.

ROLADA SA ŠUNKOM



POTREBNO JE
0,5 kg mlevenog svinjskog mesa, 6 jaja, 2 kašike prezli, 150 g šunke, 3 kašike pavlake, 2 kašike mleka, 15 g maslaca, so, biber
PRIPREMA
Meso začinite, dodajte dva jajeta, prezle, dobro umesite i razvucite na foliji kao koru. Umutite četiri jajeta, dodajte mleko, te na maslacu ispecite omlet, ali samo sa jedne strane. Nepečenu stranu omleta stavite preko mesa, a zatim pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom. Smotajte meso u rolat i ispecite. Pečeni rolat isecite na šnite i složite na tanjir.

SLOŽENAC OD PIREA


POTREBNO JE
1 kg krompira, 1 dl mleka, 50 g margarina, 2 glavice crnog luka, 250 g mlevenog svinjskog mesa, 0,5 dl so, biber
PRIPREMA
Skuvajte krompir, izgnječite ga, dodajte mleko i margarin i napravite pire. Iseckajte luk, propržite ga, dodajte meso i sve dinstajte oko 15 minuta. U podmazanu vatrostalnu činiju stavite polovinu pire krompira, zatim smesu od mlevenog mesa, te drugu polovinu pirea. Pecite pola sata na 180 stepeni.

Izvor: Blic

Leave a Comment