Prolecno sunce i šetnja brišu depresivne misli

Dokazano je da dnevna svetlost pomaže sinhronizaciji prirodnog bioritma, kao i da deluje kao prirodni antidepresiv. Sunce naime podstiče proizvodnju endorfina, hormona zahvaljujući kome se osećamo vedro i opušteno.

<homolje>

Prosečan zaposleni čovek dnevno preko interneta, TV i štampe dobije porciju od 100.000 reči, oko 23 u sekundi. Naravno, sve te informacije dobivamo u zagušljivim kancelarijama, iz kojih sedamo u autobuse, pa nastavljamo sa obavezama druge vrste. I tu nije kraj.

Naučnici smatraju da ovakav atak na ljudski mozak mora da dovede od poremećaja koncentracije, stresa i otuđenja.

MINIMUM 20 MINUTA DNEVNO NA VAZDUHU

Kako bi sačuvao svoje psihofizičko zdravlje, čovek mora nekako da se zaštiti od svega toga. Lek je u prirodi. Baš kao što svakodnevno peremo zube, tuširamo se i jedemo, tako i svoj duh moramo da čistimo i hranimo odlascima u prirodu. Za to je dovoljno 20 minuta dnevno, ali da bi pozitivan efekat bio potpun, neophodno je da vam šetnje u prirodi postanu navika.
– Vreme je lepo, pa je pravi trenutak da stvorite ovu dobru naviku
– Kupite psa koji će vas naterati da idete u šetnju
– Izlazite napolje uvek u isto vreme, recimo u pauzi za ručak, i jedite u obližnjem parku
– Napunićete baterije, provetriti glavu, pa ćete biti kao novi

DNEVNA SVJETLOST JE ANTIDEPRESIV

Sunčeva svjetlost omogućava ljudskom organizmu da pretvara vitamin D u kalcijum. Zato je tokom dana neophodno provoditi vreme napolju i to cele godine, a ne samo u proleće i leto. Takođe je dokazano da dnevna svetlost pomaže sinhronizaciji prirodnog bioritma, kao i da deluje kao prirodni antidepresiv. Sunce naime podstiče proizvodnju endorfina, hormona zahvaljujući kome se osećamo vedro i opušteno.

NA POVJETARCU SMO PAMETNIJI

Osim što povoljno utiče na telo, boravak u prirodi pozitivno utiče na naše emocije i razum. Svež vazduh, zelenilo i povetarac doprinose efikasnijem razmišljanju, rešavanju problema i donošenju odluka. Elektromagnetska zračenja flore neutrališu sva ostala negativna zračenja koja vas blokiraju.

PRIJA, A NE KOŠTA

Povratak prirodi pomoći će nam da obuzdamo kupoholičarske nagone. Umesto u trgovačke centre, idite sa porodicom u prirodu, to će vam doneti veliko zadovoljstvo. Uveče ćete utonuti u zdrav san, bićete zdraviji i zadovoljniji.

<reka_resava>

SAVETI ZA PRAVE PRIRODNJAKE

Provedite barem desetak minuta dnevno u prirodi, bilo u parku, pored reke, u šumi…
Oplemenite svoj životni prostor biljkama, neka i u vašu kuću uđe priroda.
Pešačite ili vozite bicikl kad idete na posao, u kupovinu, kod prijatelja.
Jedite zdravu, svežu, raznoliku, sezonsku hranu.
Družite se sa životinjama i decom, oni se nisu odrodili od prirode.
Čuvajte prirodu, koristite štedljive sijalice, reciklirajte, štedite vodu, nosite platnene torbe.

http://beljanica.nanetu.rs/

Leave a Comment